Profesor Hasanović: O značaju studentskog građanskog aktivizma

181
0

U amfiteatru Pravnog fakulteta Univerziteta u Tuzli danas je održana prva javna tribina o studentskom aktivizmu i aktivnom i odgovornom građanskom sudjelovanju u procesima donošenja odluka. Tribinu je vodio prof. dr. Izudin Hasanović, dekan Pravnog fakulteta.

Naredna tribina će se održati u Sarajevu, 25.09.2018. u amfiteatru Fakulteta političkih nauka, a naredne su planirane u mjesecu oktobru/listopadu za studente univerziteta u Banja Luci, Zenici i Istočnom Sarajevu. U toku su dogovori termina za tribine koje će se održati u Mostaru i Bihaću.

Od 2008. godine javni univerziteti u Bosni i Hercegovine u svoje su studijske programe uključili nastavni predmet građanskog obrazovanje za koji je syllabus razvio Obrazovni centar za demokratiju i ljudska prava CIVITAS. Univerzitetski profesori koji predaju ovaj predmet angažirani su i kao nastavno osoblje u stipendijskim CIVITAS programima stručnog usavršavanja za nastavnike koji izvode nastavu građanskog obrazovanja u osnovnim i srednjim školama, te kao članovi istraživačkih i radnih timova za unaprijeđenje nastavnog procesa obrazovanja za aktivno i odgovorno građanstvo na nižim razinama formalnog obrazovanja. Studentskim tribina želi se potaći buduće diplomante da aktivno promišljaju o svom aktivnom i odgovornom djelovanju u demokratskom društvu, bez obzira da će biti budući nastavnici ili će se njihov profesionalni život dogoditi u nekim drugim oblastima javnog djelovanja.

U ime našeg Centra kolega Haris Ibričić zahvalio se profesoru Hasanoviću i dekanatu Pravnog fakulteta Univerziteta u Tuzli na dosadašnjoj saradnji, a tribini je prisustvovao i općinski koordinator školskog programa građanskog obrazovanja u Tuzlanskom kantonu profesor Ahmed Omerović.

 

Prethodni sadržajDostupnost udžbenika za nastavu građanskog obrazovanja – odgovor na upite učenika i roditelja
Naredni sadržajKešić za BHRT: Kako školski programi građanskog obrazovanja pripremaju mlade ljude za izborni proces

KOMENTARIŠITE

Upišite svoj komentar!
Upišite svoje ime ovdje