Projekt građanin takmičenja i Recept za dobar život

259
0

Učenice Druge gimnazije Sarajevo u programu emisije Recept za dobar život predstavljale su svoju, pobjedničku temu Projekt građanin takmičenja u Općini Centar Sarajevo. Nihov se razred zalaže za legalizaciju korištenja kanabisa u medicinske svrhe.

“Želimo da se Zakon o suzbijanju i spriječavanju zloupotrebe opojnih droga izmijeni, te da se “Cannabis sativa L” prebaci iz tabele 1 (Zabranjene supstance i biljke) u tabelu 2 (Supstance i biljke pod strogom kontrolom).
Tražimo da se sa te liste zabranjenih supstanci izbriše “Cannabis sativa” kao viši pojam. U drugoj fazi, kada se izbriše biljka sa te liste, da se omogući medicinsko korištenje kroz npr. ovlaštenje apotekara da uvoze lijekove ili da sami proizvode medikamente od kanabisa. Na taj način bismo ove supstance učinile legalnim za one kojima su potrebne.
Naglašavamo, mi zagovaramo medicinsko korištenje” rekle su učenice.

Ova Projekt građanin inicijativa jedno je od rješenja problema javne politike koje zagovaraju učenici u svojim Projekt građanin/Ja građanin razrednim portfolijima.

Riječ je o školskom programu građanskog obrazovanja koji se u Bosni i Hercegovini izučava kao obavezan nastavni predmet u osnovnim i srednjim školama, rekla je Ivana Kešić, program manager Civitasa.

Prethodni sadržajCIVITAS univerzitetski program i studijske posjete
Naredni sadržajFinalna smotra „Projekt građanin/Ja građanin“ 2017.

KOMENTARIŠITE

Upišite svoj komentar!
Upišite svoje ime ovdje