Brčko ljetni kamp

12. BRČKO LJETNI KAMP

Obrazovni centar za demokratiju i ljudska prava „Civitas“ je u saradnji sa Uredom za odnose s javnošću Američke ambasade u Sarajevu i Uredom gradonačelnika Brčko Distrikta, organizovao po dvanaesti put ljetni kamp demokratije i ljudskih prava, koji se održao u Brčko Distriktu, u periodu od 26.06.2013. do 30.06.2013. godine.

Program Brčko ljetnjeg kampa zasniva se na povezivanju mladih ljudi iz svih dijelova Bosne i Hercegovine i tradicionalno se održava u Brčkom. Cilj kampa je povezati mlade ljude i pomoći im da ovladaju znanjima o demokratiji, ljudskim pravima i interkulturalizmu.

Kroz program kampa učesnici su razvili znanja i vještine koje su im potrebne za aktivno uključivanje u procese donošenja odluka na nivou škole i zajednice. Tema prošlogodišnje ljetne škole bila je „Mediji i društveni aktivizam“. Petodnevni edukativni program činile su radionice za učenike i nastavnike, radne vježbe i praktični rad, te sportsko-zabavni program. Pravo učešća na kampu je ostvarilo 300 učenika i nastavnika iz 34 opštine Bosne i Hercegovine koji su pobijedili na takmičenju „Projekt građanin/Ja građanin“ (učesnici finalne smotre), pobijedili na konkursu za izbor uspješne kampanje javnog zagovaranja (timovi koji su uspjeli realizovati akcioni plan) te pobjednički tim srednjoškolaca na konkursu „Mi cyber Prvog dana kampa, nakon svečanog otvaranja, učesnici su podijeljeni u grupe i predstavljeni su im treneri. Drugi dan je obilježen radionicama: novi mediji i građanski aktivizam, mala škola rada sa modernim medijima i uticaj modernih medija na vrijednosti, stavove i aktivnost mladih. Trećeg dana kampa učilo se o ključnim elementima medijske kampanje i o novim medijima i građanskom aktivizmu. Četvrtog dana krenulo se u izradu akcionog plana te javna promocija na trgu u Brčkom, gdje su građani imali priliku da saznaju o rezultatima „Projekta građanin“. Posljednjeg dana kampa radilo se na finalizaciji akcionog plana te prezentaciji istih na svečanom zatvaranju.

Sposobnost razumnog i odgovornog uključivanja u javni život i događaje je nešto što se treba naučiti. Znanja, vještine i stavove odgovornih građana učimo i izgrađujemo kroz predmet građanskog obrazovanja, no programi neformalnog obrazovanja poput ljetnog kampa omogućavaju nam razmjenu iskustva i zajednički rad na jačanju demokratičnosti i tolerantnosti našeg društva. Brčko ljetni kamp omogućava mladim ljudima i njihovim nastavnicima/profesorima da kroz interaktivne radionice i zajednički rad s vršnjacima/kolegama iz cijele Bosne i Hercegovine unaprijeđuju svoja znanja i vještine potrebne za aktivno uključivanje u procese donošenja odluka u svim oblastima društvenog, političkog i ekonomskog života na svim nivoima vlasti.