Projekt građanin: Škola za 21. stoljeće

342
0

Nastavnica iz Osnovne škole Ivane Brlić Mažuranić iz Ljubuškog poslala nam je tekst i predstavila problem koji je njen tim istraživao, a tim je sudjelovao i na Županijskom natjecanju Projekt građanin u Zapadno-hercegovačkoj Županiji. Tekst prenosimo u cjelosti.

 

„Computer science is no moreabout computers than astronomyis about telescopes.“

Edsger Dijkstra

Čitajući naslov ovog članka, koji je ujedno i naslov našeg ovogodišnjeg  Civitas-ova programa  Projekt građanin, vjerojatno se pitate što li je to po čemu se prepoznaje škola  za 21.st.?! U ovoj eri facebooka, instagrama, više ili manje pametnih telefona, wi-fi mreža…mi nemamo informatiku kao izborni ili obvezni predmet u školama! To je glavni razlog zašo smo kao najvažniji problem prozaično detektirali opremanje informatičke učionice naše škole računalima. Mislimo da informatika u školama ne služi samo za osposobljavanje budućih programera, jer skoro svi poslovi zahtijevaju informatičko znanje. Otvorimo li bilo koji oglas za posao, više od 90% njih traži korištenje programa koji se smatraju osnovnom informatičkom pismenošću, od trgovca do CNC operatera.

Proveli smo istraživanje u školi  anketirajući učenike od 6.-9.r. Od 276 uzorkovanih učenika njih 70% želi informatiku kao izborni predmet. Također, unutar ankete postavili smo i 3 pitanja uz poznavanje tehnologije i programa. Na hardversko pitanje (razlikovanje vrsta monitora)  točno je odgovorilo 90% učenika, a  na softversko pitanje (razlikovanje programa) njih  28%. Sve su to razlozi zašto želimo računala kako bi imali i informatiku, koja se ionako nalazi u NPP-u iz 2008. g. kao izborni predmet.

Postojeća mjera javne politike  odnosi se na Zakon o odgoju i obrazovanju u osnovnoj školi (Čl.6.), koji kaže da se opremanje škole kojoj je osnivač  Županija ili jedinica lokalne samouprave može financirati iz njihova proračuna i iz drugih izvora. Kako je naš osnivač općina, ona osigurava sredstva za održavanje škole u tehničko-organizacijskom smislu i za druge namjene u skladu s mogućnostima. Prema istom članku, MZOŠ (Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa) je dužno osigurati sredstva za plaće i naknade zaposleniku koji će predavati informatiku, kao i odobriti uvođenje informatike u nastavu. Postojeća mjera javne politike sadržana je i u Zakonu o principima lokalne samouprave u FBiH, u kojem stoji da u nadležnost jedinica lokalne samouprave spada financiranje i unapređenje ustanova osnovnog obrazovanja (Čl.8.).

Nadalje, u Zakonu o odgoju i obrazovanju u OŠ stoji (Čl. 7.) da škole mogu stjecati sredstva najamninama, donacijama i iz drugih izvora u skladu s važećim zakonom o riznici i proračunima u Županiji, uz suglasnost ministra. Iz tog dijela Zakona proizašla je i naša alternativna politika, a podrazumijeva da škola krene u nabavku računala kroz projekte, donacije i uključivanje Roditeljskog vijeća. Naime, RV (Poslovnik o radu RV, Čl. 8) sudjeluje u stvaranju i predlaganju rješenja kojima je cilj unapređenje uvjeta rada škole, promicanje interesa škole u lokalnoj zajednici i povezivanju s relevantnim subjektima koji joj mogu pomoći u nabavi računala. Oni su, zapravo, naši ambasadori u lokalnoj zajednici.

Mjera javne politike koju mi zagovaramo je da nam općina, kao naš osnivač, financijski pomogne u nabavi računala potrebnih za izbornu nastavu informatike, nakon čega bi MZOŠ naše županije dozvolilo uvođenje izbornog predmeta informatike. Sigurni smo da bi naše MZOŠ to omogućilo jer je u NPP na hrvatskome jeziku za devetogodišnje OŠ u BiH, koji je naše Ministarstvo i donijelo 2008.g., uvrštena i informatika kao izborni predmet od 6.r. Također, imamo i iskustvo OŠ M. Marulića iz naše općine, koja je dobila tu dozvolu kada je imala sve potrebno za izvođenje nastave. Naime, jedini preduvjet za uvođenje informatike je opremljena učionica: namještaj, internet, računala. Kroz prethodne projekte u 2018.g. inicirali smo da nam Općina Ljubuški pomogne u uređenje jedne učionice u školi, nabavi namještaj i pametnu ploču te plati godišnju licencu za korištenje programskog paketa. Donirano nam je i novo računalo na kojem je instalirana obrazovna platforma Mozabook. Nedostaju nam samo računala i dijelovi opreme potrebni za njihovo umrežavanje. Opredijelili smo se za tu politiku jer je regulirana Zakonom , a ujedno je trenutno najbrži i najjednostavniji način kako bi se s informatikom moglo početi već u šk. god. 2019./2020.

Naš plan akcije najprije je uključio odlazak u jedinu školu u našoj općini  u kojoj se izvodi izborna nastava informatike. Obavili smo intervju s upravom škole i nastavnicom informatike, želeći saznati kako su nabavili računala i organizirali nastavu. Saznali smo da su računala donacija njihovog bivšeg učenika. A budući da su već imali namještenu učionicu,  od Ministarstva su dobili suglasnost za uvođenje informatike kao izbornog predmeta. U izborni su uključeni 8. i 9.r. i to 7. i 8. sat. Učenici su zainteresirani, zanimljiv im je rad u grupama i praktičan rad. Naši sugovornici se slažu da bi informatiku trebalo uvesti i u ostale škole naše općine  kao i da informatika bude obvezan predmet. Zatim smo o nabavci računala razgovarali s predsjednikom Općinskog vijeća., budući da je OV organ odlučivanja lokalne samouprave i nama je važan iz razloga što usvaja proračun (Zakon o principima lokalne samouprave FBiH, Čl.13.) u koji želimo da uđe i nabava računala za našu školu.

Predsjednik OV-a nam je rekao kako je već, kroz ranije zamolbe i zajedničke projekte uređenja informatičke učionice, upoznat s inicijativom naše škole o nabavci računala i pokretanju izbornog predmeta informatike. Navodi kako u potpunosti podržava naš projekt, kao i da općina ima sredstva predviđena u financijskom planu za nabavku informatičke opreme te da će se to realizirati u idućoj školskoj godini. Također, navodi kako će se u rujnu održati tematska sjednica  „Opremanje informatičkih učionica i uvođenje informatike“ i da će se odnositi na sve škole u našoj općini. Na toj sjednici nazočit će predsjednici klubova svih stranaka OV-a, vijećnici, ravnatelji osnovnih i srednjih škola naše općine i ministrica obrazovanja ŽZH. Rekao nam je i kako je naša škola svojim zamolbama, kao i prezentacijom ovog projekta, dijelom utjecala na izbor teme.

U međuvremenu, taman prije nego što smo namjeravali poslati ovaj članak, još jedna vijest nas je bacila na koljena – naša ministrica MZOŠ je, u razgovoru s ravnateljicom, rekla kako je upoznata sa našom problematikom i nastojanjima te da  svakako možemo računati na uvođenje informatike u šk.god. 2019./2020., budući da ćemo do tada dobiti potrebna računala.

Raduje nas što su se vlasti  na lokalnoj, a evo i na županijskoj  razini, aktivirale da  ne samo našu, već  i ostale škole u općini uvedu u 21.st., pomažući tako u odgoju i obrazovanju digitalnog građanina!

 

OŠ Ivane Brlić Mažuranić, Ljubuški

Prethodni sadržajProgram Finalne smotre „Projekt građanin/Ja građanin“
Naredni sadržajIbričić: U subotu promocija 330 najuspješnijih učenika iz cijele zemlje

KOMENTARIŠITE

Upišite svoj komentar!
Upišite svoje ime ovdje