Projekt građanin/Ja građanin – Finalna smotra 2012

224
0

Finalna smotra programa „Projekt građanin/Ja građanin“ održat će se u periodu  12. – 13. maj/svibanj 2012. godine. Učesnici programa su pobjedničke ekipe kantonalnih/županijskih, regionalnih i Brčko Distrikt takmičenja/natjecanja.

Projekat građanin/Ja građanin pragmatični je dio obrazovanja za demokratiju i ljudska prava u kojem učenici imaju priliku da u učionicama i zajednici vježbaju buduću ulogu građana u demokratskom društvu. Učenike se podstiče da se kroz primjenu stečenih znanja i vještina aktivno uključe u rješavanje problema u svojoj zajednici kroz utjecaj na mjere javne politike a sve s ciljem zaštite ljudskih prava, životne okoline i ostvarivanja ekonomskog i socijalnog prosperiteta zemlje. Svake godine u projektu učestvuje oko 40 000 učenika osnovnih i srednjih škola iz cijele Bosne i Hercegovine. Projekt građanin/Ja građanin i nastava građanskog obrazovanja jedini su zajednički dio sva tri nastavna plana i programa u našoj zemlji.

I ove godine, uz podršku i mentorstvo svojih nastavnika, učenici su istraživali probleme u zajednicama, ispitivali postojeće i alternativne mjere javne politike, te iznosili rješenja za probleme koje su prepoznali i zagovarali usvajanje predloženih rješenja. Svoja rješenja i projekte učenici su prezentirali na školskim, zatim općinskim pa kantonalnim/regionalnim i Brčko Distrikt takmičenjima.

Njihovi projekti/rješenja koja predlažu odnosili su se na:
–    Promociju i zaštitu ljudskih prava
–    Zaštitu životne okoline
–    Zapošljavanje i samozapošljavanje mladih
–    Prevenciju devijantnog i delikventnog ponašanja mladih
–    Prevenciju nasilja
–    Prevenciju zloupotrebe i štetne upotrebe opojnih droga i promociju zdravog načina života

350 učenika i nastavnika – predstavnika 32 pobjednička tima kantonalnih/regionalnih i Brčko Distrikt takmičenja svoja će rješenja predstaviti na Finalnoj smotri koja se tradicionalno održava u periodu 12.-13. maj/svibanj 2012. godine u Parlamentu Bosne i Hercegovine.

Prethodni sadržajInterkulturalni kamp 2012
Naredni sadržaj300 učenika i nastavnika iz cijele države govore o javnoj politici u Parlamentu BIH

KOMENTARIŠITE

Upišite svoj komentar!
Upišite svoje ime ovdje