Projekt građanin/Ja građanin takmičenja

136
0

Nakon uspješno realiziranog teorijskog dijela nastave građanskog obrazovanja, naši učenici započeli su praktičan rad na razvoju Projekt građanin/Ja građanin portfolia. Nakon realizacije školskih i općinskih takmičenja, biće organizirana kantonalna/županijska (za FBIH), međuopštinska (za RS) i Brčko Distrikt takmičenja. Imena pobjednika biće poznata do 10. maja/svibnja ove godine.

Projekt građanin/Ja građanin kao praktičan dio nastave građanskog obrazovanja daje priliku učenicima da se povezuju sa zajednicom, istražuju probleme, ispituju postojeće mjere javne politike, alternativne mjere i zagovaraju vlastita rješenja problema. Nastava građanskog obrazovanja treba upoznati mlade ljude s javnom politikom i procesima javne politike, te da ih osposobi za aktivno sudjelovanje u procesima donošenja odluka u školi, zajednici i šire.

Političko postaje sadržajem nastave samo ako nam uspije izgraditi težište, staviti akcent koji u lepezi činjenica, informacija i aspekata grade okosnicu, tako da odlučujući elementi političkog ostaju na raspolaganju. Reflektirano i svjesno postavljanje akcenta događa se kad nastavnici razviju didaktičku perspektivu. Didaktička perspektiva sadrži pedagošku intenciju (namjeru), koja je u osnovi nastave, sadrži ciljeve, koji se trebaju realizirati s planiranom nastavnom jedinicom. Didaktička perspektiva u nastavi građanskog obrazovanja i poličkog opismenjavanja nije ništa drugo do svjesno povezivanje sadržaja i cilja.

IK

 

Prethodni sadržajProjekt građanin/Ja građanin – Finalna smotra
Naredni sadržajBitno je riješiti problem

KOMENTARIŠITE

Upišite svoj komentar!
Upišite svoje ime ovdje