Prva univerzitetska konferencija – Pismo studentima

233
0

Poštovane kolege studenti,

sve je spremno za Prvu univerzitetsku konferenciju posvećenu temama iz oblasti građanskog obrazovanja koju je za vas pripremio Obrazovni centar CIVITAS u saradnji sa Ambasadom Sjedinjenih Američkih Država i uz partnersku pomoć naših domaćina Fakulteta političkih nauka i Rektorata Univerziteta u Sarajevu. Konferencija će se, kao što je i najavljeno održati u 3. i 4. decembra 2018. godine.

Početak programa planiran je za ponedjeljak, 3.12.2018. godine u 12:00 sati u Rektoratu Univerziteta u Sarajevu, a na otvaranju će vam se obratiti Nicholas Hersh, ataše za medije Američke ambasade.

Predavanja, diskusije i preporuke konferencije odnosit će se na ulogu univerziteta u obrazovanju informisanih i visoko motiviranih građana, sposobnih za kritičko promišljanje, analizu i sistemsko rješavanje problema u društvu, uz prihvaćanja vlastite društvene odgovornosti. Stručni program konferencije organiziran je kroz panel prezentacije, predavanja i diskusije koje vode dekani i profesori vaših univerziteta.

Fakultativne radionice održat će se u Umjetničkoj galeriji BIH i Narodnom pozorištu Sarajevo na temu značaja angažirane likovne umjetnosti u promociji demokratskih vrijednosti i društvenoj angažiranosti kao identitetu i duhu savremenog teatra. U Narodnom pozorištu prisustvovat ćemo prvoj generalnoj probi opere G. Rossini “Seviljski berberin” (Il barbiere di Siviglia) što je velika ekskluziva s obzirom da će ova opera publici premijerno biti prikazana tek 6.12.2018.

Možete preuzeti Program konferencije i Plan organiziranog prevoza:

Prevoznici i satnica Univerzitetska konferencija

Univerzitetska konferencija, 2018 – Program

Smještaj za vas organiziran je u hotelu Holiday u centru grada

https://www.hoteleuropegroup.ba/ba/holiday

Kako je za ovu konferenciju pripremljen raznolik i bogat sadržaj, molimo vas da se upoznate s našim radnim Protokolom (ispod) kako bi sve prošlo u najboljem redu.

Napomena: Tokom vikenda i na dan održavanja konferencije za sve programske i tehničke detalje možete kontaktirati kolegu Ibričić Harisa, koordinatora programa na broj telefona 061 827 915 (aktivan i na viber mreži)

Srdačan pozdrav

Ivana Kešić,
Program manager
Obrazovni centar za demokratiju i ljudska prava CIVITAS

 

PROTOKOL
Prve univerzitetske konferencije
posvećene temama iz oblasti građanskog obrazovanja

Ponedjeljak – Otvaranje konferencije

Svi učesnici konferencije u Sarajevo dolaze organiziranim prevozom. Učesnicima se dostavlja plan prevoza sa stanicama i terminom polaska kao i podacima o prevozniku i odgovornom vozaču. Molimo vas da na stanicama budete 15ak minuta prije dogovorenog vremena polaska.

Po dolasku u Sarajevo dolazite direktno pred zgradu Pravnog fakulteta, gdje se na drugom spratu nalaze prostorije Rektorata Univerziteta u Sarajevu. Sve svoje lične/osobne i vrijedne stvari nosite sa sobom, a u prtljažniku autobusa ostavljate putnu torbu.

Ulazite u zgradu Pravnog fakulteta gdje na drugom spratu desno dolazite u prostorije Rektorata Univerziteta u Sarajevu. Naš program već je najavljen na zvaničnoj stranici Rektorata http://www.unsa.ba/doga%C4%91aji/prva-univerzitetska-konferencija-posvecena-temama-iz-oblasti-gradanskog-obrazovanja

Po dolasku pristupate registraciji, ostavljate jakne u garderobi i zauzimate svoje mjesto u Svečanoj Sali Rektorata. Otvaranje programa počinje u 12:00 sati, kada očekujemo obraćanje Nicholasa Hersh, atašea za medije Ambasade Sjedinjenih Američkih Država.

Nakon otvaranja, ceremonije dodjele priznanja profesorima i kratke zakuske održat će se prvi stručni panel kojeg vode dekani i profesori vaših fakulteta.

Program u Rektoratu završava u 15:30 sati, a prije odlaska preuzet ćete lunch pakete.

Kulturno – zabavni program

Svi zajedno iz Rektorata ćemo se uputiti prema Umjetničkoj galeriji BIH. S obzirom da smo velika grupa učesnika, svaki student – voditelj tima odgovoran je za studente koji čine delegaciju njegovog/njenog fakulteta. Kratka šetnja do Galerije traje 10ak minuta, a po dolasku kustosi će nas kroz stručno vođenje otvorenim izložbama i stalnim postavkama upoznati sa fundusom Galerije.

U 17:15 sati ćemo se uputiti prema Narodnom pozorištu Sarajevo koje se nalazi u neposrednoj blizini Galerije (5 minuta šetnje). Ispred Narodnog pozorišta napravit ćemo zajedničku fotografiju.

U 18:00 sati u ovom će pozorištu početi prva generalna proba opere Seviljski berberin prema djelu Gioachino Rossini-ja „Il barbiere di Siviglia“. Priču o ljubavi dvoje mladih ljudi koja je svoju praizvedbu doživjela u Rimu davne 1816. godine, na moderan, dinamičan i zanimljiv način obradila je talijanska grupa umjetnika Zero Positivo.

Uz Operu Narodnog pozorišta, gostujuće soliste, talijanske umjetnika nastupit će i Sarajevska filharmonija. Premijera ove opere zakazana je tek za 6.12.2018. i vi ćete prvi imati priliku pogledati i poslušati ono što su nam grupa Zero Positivo i Narodno pozorište Sarajevu pripremili.

Na ekskluzivnosti i privilegiji koja nam je ukazana, Narodnom pozorištu se želimo zahvaliti velikim poštovanjem prema ovoj instituciju kulture i svim njenim domaćim i gostujućim međunarodnim umjetnicima, pa nam nećete zamjeriti što ćemo napomenuti par pravila koje vi sigurno odavno poznajete:

  1. Zgrada Narodnog pozorišta u Sarajevu impresivan je prostor u kojem ćete, sigurni smo, željeti zabilježiti svoj dolazak fotografijama i sve popularnijim selfie-jem. To je aposlutno dozvoljeno u holu pozorišta pa i u sali prije početka premijere.
  2. Svako fotografisanje i snimanje scene, kao i korištenje mobilnih telefona (u bilo koje svrhe) za vrijeme nastupa umjetnika strogo je zabranjeno.

Dodatno: biti na prvoj generalnoj probi svakako je privilegija, ali ne isključuje i prekide radi dogovora umjetnika. Iskoristite to da upoznate rad umjetnika i istražite kako se stvara jedno umjetničko djelo.

U 19:00 sati ispred Narodnog pozorišta će vas čekati autobusi u kojima ćete se uputiti prema hotelu Holiday, gdje vas očekuje večera i vrijeme za odmor.

Utorak – Drugi dan konferencije

Do 8:30 sati trebate napustiti sobe i odjaviti se iz hotela.

Svoje stvari stavljate u prtljažnike autobusa koji su vas doveli u Sarajevo, a ovoga puta će čekati na parkingu ispred hotela.

Autobusima ćete u 8:30 krenuti prema Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu gdje nas očekuje program drugog dana konferencije. O stručnim panelima i izvođenju zaključaka i preporuka Prve univerzitetske konferencije posvećene temama iz oblasti građanskog obrazovanja pročitajte u Programu konferencije.

CIVITAS tim raduje se susretu s vama, našem zajedničkom radu, učenju i istraživanju.

 P.S. Pripreme za konferenciju, izvještaje sa sesija i foto reportaže možete pratiti na web stranici www.civitas.ba

i FB stranici Konferencije https://www.facebook.com/Civitas-Univerzitetska-Mre%C5%BEa-506367726523469/?modal=admin_todo_tour

 

 

Prethodni sadržajDemokratska kultura društva i programi građanskog obrazovanja
Naredni sadržajProjekt građanin: Tim učenika inicirao izradu Mjera javne politike na državnom nivou

KOMENTARIŠITE

Upišite svoj komentar!
Upišite svoje ime ovdje