Prva univerzitetska konferencija posvećena temama iz oblasti građanskog obrazovanja

157
0

u pripremi i realizaciji programa učestvuju dekani, profesori i studenti svih osam javnih univerziteta u našoj zemlji

Obrazovni centar za demokratiju i ljudska prava Civitas u saradnji sa Uredom za odnose s javnošću Američke ambasade u Sarajevu biće domaćin Prve univerzitetske konferencije posvećene temama iz oblasti građanskog obrazovanja. Ovaj jedinstven primjer stručne i naučne saradnje javnih univerziteta ima za cilj istaknuti ulogu visokog školstva u obrazovanju informisanih i visoko motiviranih građana, sposobnih za kritičko promišljanje, analizu i sistemsko rješavanje problema u društvu, uz prihvaćanja vlastite društvene odgovornosti.

Početak programa planiran je za ponedjeljak, 3.12.2018. godine u 12:00 sati u Rektoratu Univerziteta u Sarajevu (zgrada Pravnog fakulteta). Studentima će se na otvaranju obratiti Nicholas Hersh, ataše za medije Američke ambasade.

U programu učestvuju dekani, profesori i studenti Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu, Filozofskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci, Filozofskog fakulteta Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru, Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru, Pravnog fakulteta Univerziteta u Tuzli, Pravnog fakulteta Univerziteta u Bihaću, Filozofskog fakulteta Pale Univerziteta u Istočnom Sarajevu i Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu

Stručni program konferencije organiziran je kroz panel prezentacije, predavanja i diskusije koje vode dekani, univerzitetski profesori i istraživači studijskih oblasti filozofije, prava, politologije, komunikologije i ekonomije. Predavanja, diskusije i preporuke konferencije odnosit će se na ulogu univerziteta u obrazovanju za građanske kompetencije, osnaživanje studenata za praktični i istraživački rad, te opće-društveni javni utjecaj univerziteta u promociji demokratskih vrijednosti, uvažavanja različitosti, osnaživanja demokratskog građanstva u BIH društvu.

Fakultativne radionice održat će se u Umjetničkog galeriji BIH i Narodnom pozorištu Sarajevo na temu značaja angažirane likovne umjetnosti u promociji demokratskih vrijednosti i društvenoj angažiranosti kao identitetu i duhu savremenog teatra. Studenti će također imati stručno vođenje kroz izložbe i stalne postavke Umjetničke galerije, a u Narodnom pozorištu prisustvovat će prvoj generalnoj probi opere G. Rossini “Seviljski berberin” (Il barbiere di Siviglia) koja će publici premijerno biti prikazana tek 6.12.2018.

Organizacija programa finansirana je grant sredstvima Ministarstva vanjskih poslova Vlade Sjedinjenih Američkih Država.

Univerzitetska konferencija Poziv medijima

Prethodni sadržajDocentica Bjelan-Guska predstavila rezultate empirijskih istraživanja i potakla na diskusiju o studentskom aktivizmu
Naredni sadržajDemokratska kultura društva i programi građanskog obrazovanja

KOMENTARIŠITE

Upišite svoj komentar!
Upišite svoje ime ovdje