Radionica “Građansko obrazovanje na fakultetima”

184
0

U okviru projekta „Obezbjeđivanje održivosti građanskog obrazovanja putem njegovog uključivanja u nastavne planove i programe na svim fakultetima univerziteta u Bosni i Hercegovini koji obučavaju buduće nastavnike” održana je treća po redu radionica za studente na temu „Građansko obrazovanje na fakultetima”. Prva radionica za studente u okviru ovog projekta održana je na Univerzitetu u Sarajevu, na Fakultetu političkih nauka, a druga na Univerzitetu u Banja Luci.

Radionica na Pedagoškom fakultetu u Zenici održana je u organizaciji Obrazovnog centra za demokratiju i ljudska prava Civitas u saradnji sa Unijom studenata Univerziteta u Zenici.

Na početku radionice studenti su se kroz kratku prezentaciju upoznali sa radom Civitasa, te su imali priliku da dobiju više informacija o samom projektu. U interaktivnom dijelu radionice učesnici su kroz niz aktivnosti imali priliku da diskutuju i razmjene mišljenja o kvalitetu obrazovanja koje dobijaju, načinima uticaja na donosioce obrazovnih politika, osiguranju sticanja građanskih kompetencija kroz formalno obrazovanje na univerzitetskom nivou, a potom i razviju svoje ideje za aktivnosti koje bi mogli poduzeti s ciljem unaprijeđenja građanskog obrazovanja na Univerzitetu u Zenici.

U okviru ovog projekta do sada su održani okrugli stolovi na svih osam državnih univerziteta u Bosni i Hercegovini – u Sarajevu, Mostaru, Bihaću, Banja Luci, Zenici, Tuzli, Istočnom Sarajevu i Sveučilištu u Mostaru, pripremljen je nacrt državne strategije za zaštitu i promociju ljudskih prava kroz obrazovanje, urađena analiza trenutnog stanja građanskog obrazovanja na fakultetima, dok je održavanje radionica za studente takođe planirano na svim državnim univerzitetima u zemlji.

Prethodni sadržajObuka trenera “Obrazovanje za različitost”
Naredni sadržajNajava konferencije „Mladi i volonterizam“

KOMENTARIŠITE

Upišite svoj komentar!
Upišite svoje ime ovdje