Regionalna smotra i ljetni kamp „Građanske veze“

203
0

U okviru projekta „Građanske veze“, čiji cilj je bilo povezivanje zajednica putem povećanja tolerancije i promocije demokratskih vrijednosti, od 16. do 22. avgusta u Ohridu je održana regionalna smotra radova učenika zemalja učesnica u projektu – Srbije, Kosova i Bosne i Hercegovine. Uz podršku Centra za građansko obrazovanje iz Kalifornije, projekat „Građanske veze“ u Bosni i Hercegovini u protekle dvije godine realizovao je Obrazovni centar za demokratiju i ljudska prava Civitas. U sklopu ovog projekta Civitas je facilitiro uvezivanje škola iz Bosne i Hercegovine, Srbije i Kosova putem „Projekta Građanin“, pod nazivom „Građanske veze“.

Na regionalnoj smotri i ljetnom kampu u Ohridu učestvovalo je 15 timova učenika – po pet pobjednika lokalnih smotri u Srbiji, Kosovu i Bosni i Hercegovini. Rad na rješavanju problema zajednice koji se temelje na kršenju ljudskih prava kao i predstavljanje predloženih mjera javne politike i razmjena ideja sa timovima iz zemlje i regiona imala je za cilj da doprinese je povezivanju i okupljanju preko 120 mladih u regiji oko ideje građanskog aktivizma i odgovornosti, kao i njihovom većem međusobnom razumjevanju. Timovi učenika iz različitih krajeva Srbije, Kosova i Bosne i Hercegovine radili su tokom protekle školske godine na projektima u okviru kojih su se bavili problemima lokalnih zajednica koji se temelje na kršenju ljudskih prava i njihovim rješavanjem putem mjera javne politike.

Tokom smotre radova učenici su imali priliku predstaviti svoje projekte ekspertima u oblasti obrazovanja i građanskog obrazovanja iz regiona, Sjedinjenih Američkih Država i Irske, te predstavnicima ministarstava obrazovanja, pedagoških zavoda, obrazovnih agencija, direktorima škola i nastvnicima iz zemalja učesnica u projektu, kao iz zemlje domaćina – Makedonije. Takođe, tokom ovog dijela događaja, učenici su imali priliku i razgledati projekte drugih timova učenika, diskutovati sa njima o načinima rada na projektu, uspesima i izazovima sa kojima su se suočavali, na taj način razmjenjujući iskustva sa svojim vršnjacima iz regije.

Ljetni kamp orgaizovan je kao događaj edukativnog karaktera na kome su mladi iz regije imali priliku da se bolje upoznaju i razmjene svoja iskustva u radu na Projektu građanin, kao i da poboljšaju i unaprijede svoja znanja iz oblasti demokratije i ljudskih prava te vještine liderstva, komunikacije, timskog rada i saradnje. Pored ovoga, kamp je naravno obuhvatao i zabavne sadržaje sa ciljem zbližavanja mladih ljudi u regiji putem fokusiranja na njihove sličnosti, a ne razlike.

Prethodni sadržajSvjetski kongres građanskog obrazovanja
Naredni sadržajZapočeo proces certifikacije nastavnika u osnovnim školama koji predaju predmet Demokratija i ljudska prava

KOMENTARIŠITE

Upišite svoj komentar!
Upišite svoje ime ovdje