Regionalno istraživanje

Regionalno istraživanje

U okviru regionalne saradnje Civitas koordinira projektom Regionalno istraživanje znanja i stavova učenika srednjih škola u oblasti demokratije i ljudskih prava u kome učestvuje devet partnerskih organizacija i institucija iz Albanije, Bugarske, Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Rumunije, Slovenije, Kosova i Makedonije.

Cilj projekta je ispitivanje uticaja različitih modela obrazovanja za demokratiju i ljudska prava u regionu i njihov uticaj na mlade ljude i njihovo učešće u društveno-političkom životu.

Za istraživanje je korišten instrument koji je za potrebe ovog istraživanja prilagodila grupa eksperata iz regiona.

Istraživanje je već sprovedeno u devet zemalja – Albaniji, Bugarskoj, Hrvatskoj, Srbiji, Crnoj Gori, Rumuniji, Sloveniji, Kosovu i Bosni i Hercegovini, a planira se još i u Makedoniji.

Rezultati istraživanje i komparativna studija koju će napraviti regionalni ekspertni tim biće objavljena i predstavljena relevantnim predstavnicima vlasti u svakoj od zemalja učesnica u projektu, kao i na međunarodnim skupovima.

Građanski odgoj i obrazovanje u Jugoistočnoj Evropi – Ispitivanje znanja i stavova učenika Srednjih škola; Rezultati istraživanja

Pilot study on civic knowledge and attitudes of the Secondary School students in Southeastern European Countries – Summary of findings