Sarajevo: Održano kantonalno Projekt građanin takmičenje

315
0

Pod pokroviteljstvom Ambasade Sjedinjenih Američkih Država, u organizaciji CIVITAS Obrazovnog centra za demokratiju i ljudska prava, u subotu, 23.04.2016. organizirano je kantonalno takmičenje programa Projekt građanin za školsku 2015./16. godinu. Takmičenje je, u prostorijama Srednje mašinske tehničke škole, svečano proglasio otvorenim John Drew Giblin, ataše za kulturu i obrazovanje Ambasade SAD-a. Ataše Giblin je u svom obraćanju naglasio značaj učešća mladih u procesima odlučivanja i pozvao mlade da koriste pravne mehanizme i prirodne resurse koji su im na raspolaganju kako bi sa sebe i svoje vršnjake izgradili bolju budućnost. Na otvaranju takmičenja, ataše je zajedno s organizatorima zasadio stablo u dvorištu škole kao poklon novim generacijama povodom Svjetskog dana planete Zemlje.

1 - MASU - HEDER

 

Projekt građanin praktični je dio nastave građanskog obrazovanja koje kao obavezni dio nastavnog plana i programa u Kantonu Sarajevu provodi u 105 osnovnih i srednjih škola. Cilj je ovog programa osposobiti učenike za razumijevanje ciklusa javne politike i drugih procesa odlučivanja, upoznati ih sa organizacijom vlasti u Bosni i Hercegovini i pozvati ih na aktivno i odgovorno djelovanje u zajednici. Svake godine, u učionicama širom države ovaj nastavni sadržaj izučava 30 000 učenika osnovnih i srednjih škola. – naglasila je Ivana Kešić, CIVITAS program manager.

Na otvaranju se učesnicima obratio i Omer Mulalić, direktor Srednje mašinske tehničke škole, domaćina ovogodišnjeg takmičenja.

DREW 2o

IVANA 3

Program su organizirale koordinatorice CIVITAS-a za Kanton Sarajevo, profesorice Sedžida Hadžić i Derviša Pleho. Profesorica Hadžić istakla je kako je ove godine u programu općinskih takmičenja svoje politike razreda predstavilo više od 400 timova osnovnih i srednjih škola na općinskim takmičenjima organiziranim u svih osam općina kantona. Općinska takmičenja i ove su godine realizirana u saradnji sa lokalnim vlastima i uz podršku i volonterski doprinos direktora i uposlenika škola domaćina. – istakla je Hadžić.

SADZA 4o

Pobjedu na kantonalno takmičenju izborile su Osnovna škola “Safvet beg Bašagić”, Sarajevo i Srednjoškolski centar „Nedžad Ibrišimović“, Ilijaš. Ove će škole predstavljati Kanton Sarajevo na Projekt građanin Finalnoj smotri koja će se održati u Parlamentu BIH za vikend 21.-22. maj 2016. godine.

Uz čestitke pobjednicima želimo pozdraviti uspjeh svih timova, o čijem su radu ove godine izvještavali ne samo učenici i nastavnici već i vladini dužnosnici i mediji. Prijedlog Srednje ugostiteljsko turističke škole podržao je premijer kantona Elmedin Konaković, a inicijativa učenika naći će se i na dnevnom redu Kantonalne Skupštine Kantona Sarajevo. Učenici Prve osnovne škole Ilidža zagovarali su adaptaciju školske sportske sale, a za svoju inicijativu dobili su podršku resornog ministra obrazovanja Vlade Kantona Sarajevo, prof.dr. Elvira Kazazovića.

KAČKETI 5

Takmičenja nažalost imaju mjesto za samo jednu ekipu na proglašenju pobjednika, što je iznimno teška odluka u konkurenciji kakva je bila na ovom kantonalnom takmičenju. Iako su svi priželjkivali pobjedu, pravi uspjeh učenika je u timskom radu i izvanrednim rezultatima koje su ostvarili i pokazali kako mladi ljudi mogu aktivno i odgovorno rješavati probleme u svojim zajednicama.

U ime CIVITAS tima upućujemo iskrene čestitke svim učenicima i nastavnicima koji su svoje politike razreda predstavili na školskim i općinskim takmičenjima uz izraze tople dobrodošlice pobjedničkim školama na Finalnu smotru Projekt građanin/Ja građanin 2016.

Prethodni sadržajNoć u Muzeju: Noć nauke i aktivizma
Naredni sadržajMostar: Projekt građanin – školski program za 30 000 učenika godišnje

KOMENTARIŠITE

Upišite svoj komentar!
Upišite svoje ime ovdje