Studentska tribina u Zenici

292
0

O efektivnom i efikasnom osposobljavanju mladih za aktivnu i odgovornu ulogu građana u demokratskom društvu raspravljali su i studenti Filozofskog fakulteta i studijskih programa jezika i književnosti Univerziteta u Zenici. Studentsku tribinu vodio je profesor Faruk Kozić, prodekan za nastavu i studentska pitanja, predmetni nastavnik građanskog obrazovanja i stručni saradnik CIVITAS-a za Univerzitetski program građanskog obrazovanja. Profesor Kozić prezentirao je viziju i misiju univerzitetskog programa građanskog obrazovanja, a studenti su govorili o ključnim izazovima i perspektivi studentskog – građanskog aktivizma kao i modelima unaprijeđenja efikasnosti nastavnih sadržaja i programa formalnog obrazovanja koji mogu i trebaju unaprijediti građanska znanja, kognitivne i participativne građanske vještine, građanske vrline i posvećenosti budućih diplomanata.

O uvođenju školskih programa građanskog obrazovanja U Bosni i Hercegovini i Zeničko-Dobojskom kantonu, čije je resorno ministarstvo obrazovanja bilo pionir u procesu institucionalizacije sadržaja građanskog obrazovanja govorio je CIVITAS koordinator, profesor Amir Hodžić.

Tranziciju shvaćanja statusa i uloge građanina od antičke, atinske do savremene demokratije pojasnila je CIVITAS program manager Ivana Kešić. U izlaganju se posebno osvrnula na ulogu pojedinca, nositelja suvereniteta u predstavničkoj, posrednoj demokratiji i razumijevanju participativne uloge građana, osobito mladih, u procesima kreiranja javne politike i drugim procesima javnog odlučivanja.

Obrazovni centar CIVITAS zahvaljuje se profesoru Koziću i menadžmentu Filozofskog fakulteta Univerziteta u Zenici na desetogodišnjem uspješnom partnerstvu i organizaciji ove studentske tribine. Posebno nas raduje da nam se na početku rada pridružila i sve prisutne pozdravila i dekanesa Filozofskog fakulteta prof.dr. Memnuna Hasanica.

Prethodni sadržajPrenosimo: Primjeri pozitivne prakse
Naredni sadržajProfesor Peco vodio prvu studentsku tribinu u Mostaru

KOMENTARIŠITE

Upišite svoj komentar!
Upišite svoje ime ovdje