Thomas E. Mesa ispraćen specijalnim priznanjem za lični i profesionalni doprinos razvoju građanskog obrazovanja u BIH

182
0

Obrazovni centar za demokratiju i ljudska prava CIVITAS odao je priznanje v.d. zamjeniku šefa misije Američke ambasade u Sarajevu, Thomas E. Mesi za njegov lični i profesionalni doprinos razvoju programa građanskog obrazovanja u našoj državi. Gdin Mesa priznanje je primio na posljednjem susretu sa CIVITAS učenicima i nastavnicima koji je organiziran povodom „Projekt građanin/Ja građanin“ Finalne smotre i Ljetne škole demokratije 2014. Domaćin programa bila je Treća gimnazija Sarajevo, ovogodišnji pobjednik „Projekt građanin/Ja građanin“ takmičenja u Kantonu Sarajevo.

U obraćanju prisutnima Thomas E Mesa podsjetio nas je na Ben Franklina, američkog naučnika i tvorca savremene historije nezavisnosti i demokratije SAD-a koji je jednom prilikom, obraćajući se slučajnoj prolaznici na ulici koja ga je upitala da li će novi politički sistem SAD-a biti monarhija ili republika odgovorio „Biće republika, ali dok god se vi, građani trudite da je održite“. Mesa je naglasio da je Ambasada SAD-a u potpunosti posvećena razvoju CIVITAS programa u našoj zemlji, te se prisjetio kako je jedan od njihovih prvih diplomatskih zadataka i obraćanja po dolasku u BIH bio upravo na CIVITAS obuci za nastavnike. “Budućnost Bosne i  Hercegovine ovisi o vašoj spremnosti da postignete dogovor oko zajedničkih vrijednosti i ciljeva” – istakao je Mesa.

Podsjećajući na značaj građanskog obrazovanja u očivanju i jačanju demokratičnosti BIH društva, program manager CIVITAS-a Ivana Kešić naglasila je da praktični dio nastave građanskog obrazovanja, koji svake godine u našoj zemlji prolazi oko 35 000 učenika, a predaje više od 300 nastavnika omogućava praktičnu primjenu stečenih znanja, razvoj kognitivnih i participativnih građanskih vještina, te kod učenika razvija sklonosti, stavove, vrline i posvećenosti aktivnog i odgovornog građanina.

Nakon pozdravnih govora, izvršna direktorica CIVITAS-a, Sandra Sladaković dodjelila je gdin-u Mesi plaketu priznanja za lični i profesionalni doprinos institucionalizaciji i osiguranju kvalitete programa građanskog obrazovanja.

Ova posjeta gdin-a Mese Trećoj gimnaziji u Sarajevu posljednji je susret sa CIVITAS učenicima i nastavnicima. Gdin Mesa tri je godine u BIH obnašao dužnosti šefa Ureda za odnose s javnošću Američke ambasade u Sarajevu, a u 2014. godini izabran je za vršioca dužnosti zamjenika šefa Misije Ambasade SAD-a u Bosni i Hercegovini. U svojoj posljednjoj zvaničnoj posjeti sarajevskim školarcima, uručio je specijalne priznanja izvanrednosti članovima pobjedničkih timova „Projekt građanin/Ja građanin“ takmičenja u Kantonu Sarajevo – učenicima i nastavnicima Osnovne škole Safvet-beg Bašagić i Treće gimnazije i zahvalnice volonterima/domaćinima ovo godišnje Finalne smotre i Ljetne škole demokratije, učenicima Prve i Treće gimnazije.

Profesorica Senada Salihović, zamjenica direktora Treće gimnazije istakla je da je 1996. godine ovu školu posjetio i tadašnji predsjednika SAD-a nje.e. William Jefferson “Bill” Clinton tokom svoje zvanične posjete našoj zemlji i u ime američkog naroda školi uručio donaciju za obnovu ratom gotovo u potpunosti devastiranog školskog objekta. Salihović je naglasila da veza i prijateljstvo ove škole sa američkim narodom ima svoju simboliku i u činjenici da se škola nalazi na šetalištu koje je naziv dobilo po jednom drugom američkom predsjedniku, nj.e. Thomas Woodrow Wilson  koji stotinjak godina prije svoga nasljednika šetao tom ulicom. 

Prethodni sadržajFinalna smotra „Projekt građanin/Ja građanin” i Ljetna škola demokratije i ljudskih prava PROGRAM
Naredni sadržajPrijave za program “Ljetna škola demokratije 2014”

KOMENTARIŠITE

Upišite svoj komentar!
Upišite svoje ime ovdje