Treća gimnazija Sarajevo – domaćin Ljetne škole demokratije 2014.

179
0

Treća gimnazija Sarajevo, pobjednik takmičenja „Projekt građanin/Ja građanin“ u Kantonu Sarajevo, kategorija srednjih škola, generacija 2013./2014. biće domaćin Ljetne škole sa Finalnom smotrom „Projekt građanin/Ja građanin“ 2014. koja će se održati u periodu 20.-24. juna/lipnja 2014. 

Danas su predstavnici uprave škole i nastavničkog vijeća sa predstavnicima CIVITAS-a dogovorili detalje prvog, drugog i posljednjeg dana programa ljetne škole koji će se odvijati u Trećoj gimnaziji, školi domaćinu. Uz prostorne kapacitete škola će kao stručnu pomoć odrediti tim nastavnika/redara i tim učenika, volontera/domaćina. Profesorica Senada Salihović, zamjenica direktora Treće gimanzije Sarajevo preuzela je ulogu člana organizacionog odbora Ljetne škole kao predstavnica škole domaćina. 

Petodnevni program Ljetne škole ove godine realizira se u Sarajevu i na Jahorini. Prvi dan, u Parlamentu Bosne i Hercegovine biće organizirana Finalna smotra kao akademska promocija pobjednika „Projekt građanin/Ja građanin“ takmičenja u školskoj 2013./2014. godini. Sve radionice preostala četiri dana ljetne škole biće realizirane prema obrazovnom modulu „Učešće mladih u procesima donošenja odluka na lokalnom nivou“. U praktičnom dijelu programa planirano je da učenici posjete općine Centar, Sarajevo, Novo Sarajevo, Novi grad i opštine Pale i Istočno Novo Sarajevo kako bi se upoznali s radom i organizacijom lokalne samouprave kao i mehanizmima učešća građana u procesima donošenja odluka na lokalnom nivou vlasti. Specijalni program ljetne škole je trka za mlade „Želim znati i djelovati“ koju organiziramo u saradnji sa NGO Marthon Sarajevo. Sportsko zabavni program biće organiziran trećeg i četvrtog dana na Jahorini u saradnji sa udruženjima izviđača oba entieta.

Organizaciju Ljetne škole i „Projekt građanin/Ja građanin“ Finalne smotre i ove godine podržala je Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u BIH. Program se finansira sredstvima iz granta ambasadinog Ureda za odnose s javnošću, a partner projekte i ove je godine Ured gradonačelnika Vlade Brčko Distrikta.

10428177_722573914447943_6864642378208897651_o

Prethodni sadržajLjetna škola demokratije i ljudskih prava sa finalnom smotrom „Projekt građanin/Ja građanin“ 2014.
Naredni sadržajThomas E. Mesa, v.d. zamjenika šefa misije Ambasade SAD-a u Sarajevu susresti će se sa CIVITAS učenicima i nastavnicima.

KOMENTARIŠITE

Upišite svoj komentar!
Upišite svoje ime ovdje