Trinaesta godišnja konferencija Civitasa

199
0
Trinaesta godišnja konferencija Civitasa

Trinaesta godišnja konferencija na temu „Obrazovanje mladih za produktivan život u demokratiji“ održana je u hotelu „Zenit“ u Neumu u periodu 23.09.2011.-25.09.2011.godine. Konferenciji je prisustvovalo 158 učesnika, predstavnika obrazovnih vlasti u BIH, nastavnika i sindikata nastavnika, univerzitetskih profesora i predstavnika Civitasovih projekata za mlade. Specijalni gost konferencije bio je gdin. Sam Vaghar, ekspert za rad sa mladima i njihovu motivaciju na djelovanje koji je održao uvodno predavanje i radionicu na temu „Osnaživanje mladih kroz obrazovni sistem“.

Godišnja konferencija jedinstvena je prilika za predstavnike obrazovnih vlasti, predstavnike civilnog sektora, edukatore i regionalne partnere da zajednički rade na evaluaciji rezultata građanskog obrazovanja i razvijaju nove metode rada i smjernice koje će nas dovesti do kvalitetne pripreme mladih za život u demokratskom društvu i aktivno građanstvo.

Na osnovu preporuka istraživanja o stanju i perspektivama građanskog obrazovanja u BIH i rada na izdvojenim sesijama učesnici su zaključili da interdisciplinarni pristup građanskom obrazovanju može biti samo podrška sticanju građanske kompetencije kroz zaseban predmet u kojem učenici stiču znanja i razvijaju vještine i stavove za produktivan život u demokratiji. Učesnici su zaključili da je potrebno umreževanje aktiva nastavnika demokratije i ljudskih prava, te da bi ta mreža aktiva, zajedno sa Civitasom i univerzitetskim profesorima trebala definisati profil nastavnika građanskog obrazovanja. S ciljem pružanja podrške potrebno je realizirati programe stručnog usavršavanja nastavnika ali i razviti mehanizme kontinuiranog praćanje rezultata rada nastavanika i njegove procjene od strane učenika i roditelja. Učesnici su razgovarali i o unaprijeđenju univerzetskog programa građanskog obrazovanja, institucionalizaciji i podršci takmičenju „Projekt građanin/Ja građanin“, te o podšci programu interkulturalnih razmjena. O zaključcima pročitajte više u godišnjem programu rada Civitasa koji objavljujemo do 30.09.2011.godine.

Prethodni sadržajInterkulturalni festival “Sajam tradicije BiH naroda i Olimpijada starih sportova”
Naredni sadržajKonkurs za polaganje praktičnog dijela programa certifikacije nastavnika (srednja škola)

KOMENTARIŠITE

Upišite svoj komentar!
Upišite svoje ime ovdje