Trka za mlade „Želim znati i djelovati“

156
0

300 učenika i nastavnika osnovnih i srednjih škola trče s ciljem podizanja svijesti javnosti o značaju i potrebi za kvalitetnim građanskim obrazovanjem

Obrazovni centar za demokratiju i ljudska prava CIVITAS i Ured za odnose s javnošću Američke ambasade u Sarajevu, u partnerstvu sa Udruženjem Marathon Sarajevo najavljuju trku za mlade „Želim znati i djelovati“ koja će se održati 17.05.2014. godine na Vilsonovom šetalištu u Sarajevu. U ovom sportsko-edukativnom programu učestvuje 300 učenika i nastavnika iz 32 općine u Bosni i Hercegovini, pobjednika „Projekt građanin/Ja građanin“ kantonalnih/županijskih, međuopštinskih i Brčko Distrikt takmičenja. Trka će se održati na dionici dugoj 2 km na Vilsonovom šetalištu u Sarajevu, od mosta Suade Dilberović i Olge Sučić do mosta Hamdije Čemerlića. Start će se oglasiti 17.05.2014. u 15:15 sati, a proglašenje pobjednika bit će organizirano u muškoj i ženskoj kategoriji za osnovne škole i u muškoj i ženskoj kategoriji za srednje škole.

„Projekt građanin/Ja građanin“ praktični je dio nastavnog predmeta građanskog obrazovanja u osnovnim i srednjim školama koji kod učenika razvija znanja i vještine za aktivnu participaciju, pruža im praktično iskustvo, stvara osjećaj stručnosti i razvija svijest o važnosti aktivnog djelovanja građana u procesima donošenja javnih odluka. Svake godine u programu učestvuje oko 2500 školskih timova i preko 40000 učenika, koji se, tokom marta i aprila, takmiče u izboru za najbolje predložene mjere u rješavanju odabranog problema u njihovim lokalnim zajednicama. Finalna smotra ovog programa, kao jedina akademska razmjena na državnom nivou, ove godine održava se 17. i 18. maja u Sarajevu, a promotivna trka biće organizirana prvi dan smotre, nakon promocije pobjedničkih projekata.

Prethodni sadržajMostar: Izmjena datuma održavanja općinskog takmičenja/natjecanja
Naredni sadržajIstraživanje u osnovnim školama

KOMENTARIŠITE

Upišite svoj komentar!
Upišite svoje ime ovdje