Tročlana Komisija odabrala kandidate za programe certifikacije

149
0

Tročlana komisija obrazovnog centra za demokratiju i ljudska prava „CIVITAS“ danas je u Sarajevu usvojila listu kandidata oba programa Instituta certifikacije na kojem će teorijsko-metodička instruktivna nastava početi u ponedjeljak, 18.08.2014. godine. Komisija je provela postupak izbora kandidata certifikacije na osnovu ranije dogovorenog profila kandidata, u skladu sa propozicijama programa i ocjenjujući prema osnovnim kriterijima koji su bili navedeni u javnom pozivu nastavnicima.

Komisija je na početku rada utvrdila tehničku ispravnost listi koje su dostavila resorna ministarstva obrazovanja i/ili pedagoške institucije, te konstatirala broj prijavljenih nastavnika za oba programa certifikacije ovisno o administrativnoj jedinici u kojoj nadženost ima obrazovna institucija koja vrši prijavu. Komisija je prihvatila nominacije pedagoških institucija uz zadržano pravo prigovora i savjetodavne note za one kandidate koji prema ocjeni Komisije nisu u potpunosti zadovoljili profil kandidata u ovom programu. Kod druge grupe prijava (prijave po osnovu javnog poziva) Komisija je izvršila detaljan pregled cjelokupne dokumentacije koju je kandidat priložio i izvršila selekciju polaznika na osnovu tri, od ranije poznata kriterija:
– da kandidat ima završen dodopilomski studij društveno-humanističkog područja
– da je nastavnik, da ima položenu pedagošku grupu predmeta
– da ima do dvije godine radnog iskustva ili je bez radnog iskustva.

Kandidati koji su zadovoljili sva tri kriterija odabrani su za polaznike programa certifikacije u skladu sa izraženim interesovanje za jedan od dva ponuđena programa (program za osnovne i program za srednje škole). Komisija je evidentirala da određni broj kandidata odgovara profilu nastavnika građanskog obrazovanja, ali ima više od dvije godine radnog iskustva i trenutno radi u prosvjeti, što Komisiju onemogućava da vrši procjenu tih kandidata. Jednoglasna je odluka članova Komisije da se prihvate prijave i tih kandidata, ali tek nakon očitovanja i dobijanja naknade saglasnosti pedagoške institucije (nadležnog ministarstva i/ili pedagoškog zavoda u administrativnoj jedinici u kojoj kandidat ima stalno zaposlenje).

Komisija je zasjedala u sastavu:
Zdravko Šunkić, koordinator programa i savjetnik za kvalitet
Ivana Kešić, programa manager obrazovnog centra CIVITAS
Alija Lapo, predsjednik Skupštine Udruženja

Liste polaznika programa biće objavljene nakon tehničke obrade, u utorak, 05.08.2014. godine.

10511146_10152648097654884_446561323464779366_n

Prethodni sadržajU utorak će biti objavljena imena polaznika Instituta certifikacije nastavnika
Naredni sadržajInstitut certifikacije: Rezultati konkursa

KOMENTARIŠITE

Upišite svoj komentar!
Upišite svoje ime ovdje