Tuzla: CIVITAS svečana akademija

318
0

U srijedu, 20.06.2018. na Pravnom fakultetu Univerziteta u Tuzli održana je prva CIVITAS svečana akademija za školske, nenastavne programe građanskog obrazovanja.

Posebna priznanja za razvoj građanskih kompetencija i informacijske pismenosti, promociju iskustvenog učenja, istraživačkog, projektnog rada djece i mladih uručena su partnerskim muzejskim ustanovama. Kustos Samir Avdić primio je priznanje za Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine, a fra Mario Katušić za Muzej Franjevačkog samostana Duha Svetoga u Fojnici. Posebno priznanje dodjeljeno je i Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske, Banja Luka.

Za najuspješnije rezultate školskog razvojnog programa “Demokratske i sigurne škole” koji ima za cilj razvoj i unaprijeđenje demokratske klime i kulture školske zajednice u svrhu prevencije vršnjačkog nasilja i drugih oblika devijantnog i delikventnog ponašanja djece i mladih priznanja su uručena predstavnicima 20 osnovnih i 14 srednjih škola iz cijele zemlje. Prvo mjesto u kategoriji osnovnih škola pripalo je Drugoj osnovnoj školi Bugojno, a prvo mjesto u kategoriji srednjih škola Općoj gimnaziji Katoličkog školskog centra “Bl. Ivan Merz” Banja Luka.

Za promociju programa stručnog usavršavanja edukatora građanskog obrazovanja, rezultate rada u učionici i zajednici, a na osnovu glasova učenika, kolega nastavnika i roditelja priznanja su uručena profesoru Ahmedu Omeroviću iz Tuzle za program u srednjim školama, profesorici Sabaheti Kerović iz Sarajeva za predmetnu nastavu građanskog obrazovanja, a profesorici Žaklini Pirkl Ivanković iz Orašja za razrednu nastavu u osnovnoj školi. Odgajateljica Arnela Dabić iz Mostara dobitnica je ovog priznanja u kategoriji odgajatelja predškolskog programa građanskog obrazovanja. Uz izraze zahvale za institucionalnu partnersku saradnju, priznanje za stručni, istraživački i naučni doprinos uručeno je prof.dr. Izudinu Hasanoviću, dekanu Pravnog fakulteta Univerziteta u Tuzli.

CIVITAS je posebno priznanje za uspješnu partnersku saradnju, potpunu institucionalizaciju sadržaja građanskog obrazovanja u nastavne planove i programe od predškolskog do univerzitetskog nivoa odao Pedagoškom zavodu Tuzlanskog kantona. Priznaje je primio dr.sci. Nikola Čiča, direktor Zavoda.

Individualna priznanja za nemjerljiv stručni doprinos, saradnju i koordinaciju aktivnostima školskih programa građanskog obrazovanja u Tuzlanskom kantonu uručena su prosvjetno-pedagoškom savjetniku Izetu Numanoviću i CIVITAS koordinatoru Sadiku Selimoviću. Na prijedlog zavoda uručena su priznanja nastavnicima, sudijama i školama koje su dale doprinos uspješnoj realizaciji takmičenja iz praktičnog djela nastave građanskog obrazovanja “Projekt građanin” u školskoj 2017./18. godini.

 

 

Prethodni sadržajCIVITAS svečana akademija
Naredni sadržajUčesnici i Stručni tim Ljetne škole demokratije 2018.

KOMENTARIŠITE

Upišite svoj komentar!
Upišite svoje ime ovdje