U novu godinu s CIVITAS-om

168
0
Pripremila: Ivana Kešić
 
Da bi partnerstvo između građana i odabranih predstavnika vlasti u procesima odlučivanja o svim važnijim javnim pitanjima i problemima moglo rezultirati društvenim, političkim i ekonomskim prosperitetom neophodno je da partneri razumiju svoja prava i obveze/odgovornosti. Poučavanje o pravima i odgovornostima građana, priprema djece i mladih za aktivno i odgovorno građanstvo moguća je samo kroz kontinuiran i kvalitetan odgojno-obrazovni proces baziran na usvajanju ključnih kompetencija uključujući i interpersonalne i građanske kompetencije. S ciljem osiguranja kvalitete u 2015. godini posvećeni smo unaprijeđenju nastave građanskog obrazovanja, stručnom usavršavanju nastavnog kadra, jačanju demokratičnosti školske klime i kulture, a nismo zaboravili ni rad s mladim liderima i praktični dio nastave građanskog obrazovanja – „Projekt građanin/ja građanin” natjecanja.
 
Na početku nove kalendarske godine biće poznati prvi zvanični rezultati ulaznog testa ispitivanja znanja i stavova učenika osnovnih škola koje je provedeno na uzorku od 3431 učenika/ice iz 89 škola oba entiteta i distrikta Brčko.  Ove podatke porediti ćemo sa rezultatima izlaznog testa koji je planiran za  kraj školske godine, kada ćemo u istraživanje uključiti nastavnike i direktore škola koje čine uzorak istraživanja.  
 
Za kraj zimskog raspusta zakazan je drugi termin polaganja teorijsko-metodičkog testa programa certifikacije za nastavnike osnovnih i srednjih škola, a za sve kandidate ovog programa dana 30.01.2015. organiziramo praktikum portfolio sesiju. U mjesecu ožujku/martu najavljujemo regionalnu konferenciju posvećenu temama iz oblasti građanskog obrazovanja u programu koje će nastavnici imati priliku predstaviti najuspješnije primjere iz prakse, ali i probleme s kojima se susreću u radu kako bi zajednički iznašli rješenja u cilju poboljšanja kvalitete nastavnog procesa.
 
U programima neformalnog obrazovanja fokus je na jačanju demokratske klime i kulture škole, pa će tako početkom godine biti realizirano 7 regionalnih obuka nastavnika, ravnatelja škola, učenika i roditelja za primjenu instrumentarija koji treba osigurati unaprijeđenje demokratskih odnosa unutar školske zajednice. U program će biti uključeno 70 škola, a obuke će se realizirati u suradnji sa pedagoškim institucijama kantona/županija, entiteta i distrikta prema ranije usvojenom obrazovnom modulu koji je razvio CIVITAS u suradnji i uz potporu Ureda za odnose s javnošću Američkog veleposlanstva u Sarajevu.
Rad s mladima u novoj kalendarskoj godini počinje nakon zimskog raspusta kada organiziramo obuku „Mladi, demokracija i suvremena umjetnost”, novi program osnaživanja mladih ljudi za aktivno uključivanje u procese donošenja javnih odluka putem interneta i novih medija, glazbe, ples i drugih oblika umjetničkog stvaralaštva.
 
Poznavanje osnovnih koncepata građanskog obrazovanja najmlađi CIVITASovci će imati priliku demonstrirati na Smotri malih građana koju najavljujemo za 07.02.2015., a njihove starije kolege iz osnovnih i srednjih škola praktičnu primjenu svojih građanskih kompetencija pokazati će na „Projekt građanin/Ja građanin” natjecanjima koja počinju u mjesecu ožujku/martu. Prvo tromjesečje završavamo programom unaprijeđenja kapaciteta – treningom trenera za programe „Osnovi demokracije” i „Projekt građanin/Ja građanin”.
 
Svim učenicima, nastavnicima, roditeljima,
CIVITAS koordinatorima, trenerima i suradnicima
želimo ugodan zimski raspust, sretnu novu godinu i radujemo se našem zajedničkom radu i druženju na početku drugog polugodišta školske 2014./15. godine.
Prethodni sadržajSvečana akademija povodom 10 godina rada Pravnog fakulteta Tuzla
Naredni sadržajPoziv za eksterno vrednovanje

KOMENTARIŠITE

Upišite svoj komentar!
Upišite svoje ime ovdje