U susret Finalnoj smotri “Projekt građanin/Ja građanin” 2014.

197
1

Upute učesnicima, pobjedničkim timovima PG kantonalnih/županijskih, regionalnih i Brčko distrikt takmičenja/natjecanja

Finalna smotra „Projekt građanin/Ja građanin” u školskoj 2013./2014. godini planirana je za 17.-18. maja/svibnja 2014. U programu Finalne smotre učestvuju predstavnici 16 obrazovnih jedinica u Bosni i Hercegovini: distrikta Brčko, deset kantona/županija Federacije BiH i pet regija pedagoškog zavoda Republike Srpske. U svakoj od područnih jedinica odabrane su škole pobjednice u dvije kategorije – kategorija osnovnih i kategorija srednjih škola. Za pobjedu na kantonalnom/županijskom, odnosno regionalnom takmičenju učenici su trebali izboriti pobjedu na školskom, a zatim općinskom/opštinskom takmičenju. Procjenjujemo da je ukupan broj predstavljenih timova oko 2 000. Projekt građanin / Ја Грађанин kao praktičan dio nastavnog predmeta obrazovanja za demokratiju i ljudska prava u osnovnim i srednjim školama kod učenika razvija znanja i vještine za aktivnu participaciju, pruža im praktično iskustvo, stvara osjećaj stručnosti i razvija svijest o važnosti aktivnog djelovanja građana u procesima donošenja javnih odluka. Jedan od primarnih zadataka ovog programa je da upozna učenike s procesom razvoja i usvajanja javne politike, te načinima na koje građani mogu učestvovati u svim fazama donošenja odluka o javnim pitanjima i problemima. Jedinstvom individualne i društvene dimenzije učenja ovaj program omogućava uspješno osposobljavanje mladih za aktivno građanstvo.

Po dolasku u Sarajevu učesnici prisustvuju svečanoj promociji „Projekt građanin/Ja građanin” pobjednika generacije 2013./2014. Nakon promocije s ciljem podizanja svijesti javnosti o značaju odgoja i obrazovanja za aktivno građanstvo biće organizirana Trka za mlade „Želim znati i djelovati”. Drugi dan smotre od glavnih aktivnosti uključuje: radionice za učenike, orijentacionu sesiju za nastavnike, izložbu i procjenu portfolija, obilazak grada i dodjelu diploma pobjednicima.

Molimo nastavnike da upoznaju učenike sa pravilima i uputama ovogodišnje smotre:

Upute za promociju pobjednika generacije 2013./2014.
Učesnici Finalne smotre članovi su pobjedničkog tima „Projekt građanin/Ja građanin” takmičenja. Ekipe dolaze u sastavu osam (8) učenika i jedan (1) nastavnik. Za sva odstupanja i eventualno učešće pedagoga i/ili direktora škole potrebno je podnijeti pismeni zahtjev organizatoru. Zbog protokola Parlamenta izmjene na spiskovima učesnika neće biti moguće nakon 12.05.2014. Pobjednici sa sobom nose projektni portfolio, projektnu dokumentaciju i sportsku opremu.

Pobjednici PG takmičenja 2013./14. na smotru dolaze organiziranim prevozima. Mjesta polaska su ispred škola iz kojih dolaze pobjedničke ekipe ili na autobuskim stanicama općina i gradova iz kojih dolaze učesnici. Prevoz organizuje CIVITAS, spisak svih pobjednika, satnice polaska i rute puta biće poznate neposredno pred smotru. Odgovorni nastavnici će dobiti i kontakt telefon vozača, telefon prevoznika i SOS broj CIVITAS-a za sva pitanja vezano za organizirani prevoz.

Po dolasku u Sarajevu autobusi dolaze ispred Zgrade zajedničkih institucija/Parlamentarna skupština BIH. Učesnici prtljagu ostavljaju u autobusu a sa sobom nose projektni portfolijo. Dokumentaciju ostavljaju autobusu i ne koriste je prvi dan smotre.

Učesnike dočekuju volonteri/domaćini. Volonteri će učesnicima pojasniti protokol oko ulaska u zgradu Parlamenta, te im dati akreditacije.

Posebna napomena: Akreditacija Finalne smotre ulaznica je u Parlament, u hotel Hollywood i oznaka učesnika trke. Pobjednici moraju sve vrijeme programa nositi akreditaciju istaknutu na vidnom mjestu. Ukoliko ne nosite akreditaciju ne možemo vam garantirati redarstvenu i policijsku zaštitu, a postoji mogućnost i da ćete biti zamoljeni da se udaljite sa mjesta održavanja programa Finalne smotre. Uz akreditaciju svi učesnici moraju imati lični/osobni dokument sa fotografijom za utvrđivanje identiteta prilikom ulaska u zvanične institucije BIH.

Učesnicima nije dozvoljeno da sa sobom nose hranu, piće, oružje, oruđe i da nose simbole i ispisane parole koje vrijeđaju ljudska, moralna i nacionalna osjećanja drugih. Unošenje mobilnih telefona i foto-aparata je dozvoljeno.

Po ulasku u Parlament proći ćete proces sigurnosne provjere i registraciju i napraviti zvaničnu fotografiju pobjedničkog tima, te se uputiti na prvi sprat u Veliku salu Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BIH.

Ekipa će odrediti 3 učenika koji će predstaviti pobjednički portfolio u programu Finalne smotre. Dva od odabrana tri učenika učestvuju u izložbi portfolija koja će biti organizirana neposredno prije svečane akademije. Jedan učenik izabran je za glavnog govornika i on/ona će predstaviti problem i predloženu mjeru javne politike s kojom je ekipa izborila pobjedu.

Po dolasku na prvi sprat dva učenika sa portfolijem odlaze na izložbu (organizirana ispred sale), a ostalih šest učenika u pratnji nastavnika/ice ulaze u salu. Svi sjedaju na mjesto označenom nazivom kantona/županije, regije ili distrikta iz kojih dolazi ekipa. Učenik/ica govornik sjeda na posebno rezervirana mjesta za govornike u prvom redu.

Učenik govornik na znak voditelja programa ima 1 minut (60 sekundi) da izloži ukratko problem koji je razred odabrao i mjeru javne politike koju zagovara.

Trka za mlade „Želim znati i djelovati”
Po završetku programa svečane promocije pobjednika a nakon uputa organizatora učesnici odlaze na Vilsonovo šetalište (svega 50-ak metara) od zgrade Parlamenta gdje će biti organizirana trka za mlade „Želim znati i djelovati” kao program javne promocije organiziran s cilje podizanja svijesti javnosti o značaju odgoja i obrazovanja za aktivno građanstvo.

Učesnici će imati vremena da se presvuku u sportku opremu a od volontera će dobiti brojeve i upisati se na registracijske liste. Za svakog učesnika evidentira se: redni broj za trku, ime i prezime i škola iz koje učesnik dolazi.

Učesnici će od volontera po dolasku na Finalnu smotru dobiti užinu, vodu i energetsku čokoladicu. Preporučujemo vam da pojedete užinu i obavezno uzmete energetsku čokoladicu kako biste pripremili tijelo za trku.

Učenici osnovnih škola nose crne brojeve, a učesnici srednjih škola bordo-crvene boje.

Dionica na kojoj se trči duga je 2 km. Startna pozicija je kod mosta Suade Dilberović i Olge Sučić. Trči se duž Vilsonovog šetališta sve do mosta na Pofalićima (Most Hamdije Čemerlića) gdje će biti organizirana okretaljka i odakle se učesnici vraćaju prema mjestu s kojeg je krenula trka.

Nastavnici prije polaska na smotru trebaju obaviti razgovor sa učenicima i upitati ih za njihovo opće zdravstveno stanje. Ako učenik/ice nije siguran da može izdržati fizički pritisak trke ili boluje od neke hronične bolesti, treba se posavjetovati sa svojim ljekarom a mišljenje ljekara dostaviti nastavniku, kopiju organizatoru.

Učenici koji nisu u zdravstvenom stanju da trče programu će se pridružiti kao šetači. Prisustvo događaju obavezno je za sve učesnike smotre.

Nastavnici nisu obavezni učestvovati u trčanju ili šetnji ali su obavezni biti sa učenicima na Vilsonom šetalištu.

Trku osiguravaju redari profesionalnog udruženja NGO Marathon Sarajevo, Policija Kantona Sarajeva.

Organizator će osigurati prisustvo dežurne jedinice Hitne pomoći i poduzeti sve mjere za isključivanje svake mogućnosti povrede.

Učesnici imaju pravo u svakom trenutku odustati od trke, ali ne smiju napuštati Vilsonovo šetalište.

Redari Udruženja Marathon Sarajevo imaju pravo isključiti učesnika iz trke ukoliko primjere da je pod prevelikim fizičkim pritiskom ili da krši pravila trke i time ugrožava druge trkače.

Svi trkači sa startne pozicije polaze istovremeno. Na cilju redari razdvajaju i evidentiraju učesnike za proglašanje pobjednika u četiri kategorije:
Osnovne škole djevojčice
Osnovne škole dječaci
Srednje škole djevojke
Srednje škole momci

Pobjednici trke dobit će medalje: zlatnu, srebrenu i bronzanu, a simbolične nagrade uručit će im gdin Thomas E. Mesa, predstojnik Ureda za odnose s javnošću Američke ambasade u Sarajevu.

Drugi dan Finalne smotre
Drugi dan smotre za nastavnike će biti organizirana orijentaciona sesija na temu održivosti kvalitete programa građanskog obrazovanje kroz permanentno unaprijeđenje programa stručnog usavršavanja nastavnika, metodike izvođenja nastave i unaprijeđenje kvalitete udžbenika, drugih učila i resursa.

Učenici se dijele u dvije grupe. Prva grupa 4 učenika učestvuju u programu izložbe i ocjene portfolija. Učenici međusobno ocjenjuju portfolije. Rezultati nisu javni, s obzirom da je smotra revijalnog karaktera. Druga grupa učenika (preostala 4 učenika iz tima) dijele se u 4 grupa učesnika osnovnih škola i 4 grupa učesnika srednjih škola za radionice na temu „Učešće mladih u procesima donošenja odluka kroz osnaživanja partnerstava mladih – lokalna vlast”.

Nakon radionica učenici u pratnji nastavnika i volontera/domaćina odlaze u obilazak grada. Obilazak grada biće organiziran prema utvrđenoj mapi kretanja i instrukcijama koje daju volonteri/domaćini. Bilo kakvo izdvajanje iz grupe nije dozvoljeno, a odgovoran za poštivanje ovog pravila je nastavnik/voditelj pobjedničke ekipe.

Po povratku iz obilaska grada biće organizirana svečana dodjela diploma pobjednicima čime završava program Finalne smotre 2013./14.

Za više informacija molimo kontaktirajte CIVITAS Ured pozivom na brojeve 033 261 415/416,
mailom na info@civitas.ba
ili tokom održavanja Finalne smotre na dežurni broj 062 764 792.

Prethodni sadržajIstraživanje u osnovnim školama
Naredni sadržajNaši PG pobjednici iz Zenice

1 KOMENTAR

KOMENTARIŠITE

Upišite svoj komentar!
Upišite svoje ime ovdje