U susret Finalnoj smotri „Projekt građanin/Ja građanin“ 2015

154
0

U sklopu kampanje obilježavanja 20 godina mira, pod motom “Zajedno postižemo više” Obrazovni centar za demokratiju i ljudska prava CIVITAS u saradnji sa Ambasadom Sjedinjenih Američkih Država najavljuje Finalnu smotru „Projekt građanin/Ja građanin“ u programu koje učestvuje 300 učenika i nastavnika osnovnih i srednjih škola iz cijele države.

Smotra će se održati u Sarajevu, 16. i 17. maja/svibnja 2015. godine.

Po dolasku u Sarajevo, učenici i nastavnici – članovi pobjedničkih timova kantonalnih/županijskih, regionalnih i Brčko distrikt takmičenja doći će na Trg BIH, ispred Zgrade zajedničkih institucija Bosne i Hercegovine, gdje će ih dočekati učenici – domaćini programa.

Za učenike i nastavnike će po dolasku biti organizirana užina.

POSEBNA NAPOMENA: Nakon užine učenici i nastavnici će se uputiti u zgradu Parlamentarne Skupštine BiH. Zbog sigurnosnih provjera mole se učenici da osim portfolija u Parlament ne unose ništa od lične/osobne imovine. Posebno je zabranjeno unositi: hladno i vatreno oružje, sprejeve bilo koje vrste, hranu i piće. Sve stvari možete ostaviti u autobusu u kojem će biti do vašeg polaska u hotel. Nastavnici obavezno moraju predočiti ličnu kartu/osobnu iskaznicu a svi učenici trebaju imati identifikacijski dokument sa slikom (to može biti i školska knjižica ako prikazuje fotografiju, ime i prezime i jedinstveni matični broj učenika)

Svaka škola treba odrediti dva učenika koji će izložiti pobjednički portfolio na smotrikoja će biti organizirana u holu Parlamentarne Skupštine.

Učenici koji nisu na smotri, u pratnji nastavnika i domaćina će se uputiti u Veliku Salu Parlamenta gdje će biti upriličeno otvaranje Finalne smotre za školsku 2014./2015. godinu.

Smotru će svečano proglasiti otvorenom nj.e. Maureen Cormack, ambasadorica Sjedinjenih Američkih Država u BIH. Po dolasku, ambasadorica će posjetiti izložbu te će s učenicima razgovarati o njihovim projektima i rješenjima za probleme javne politike koje zagovaraju. Mole se predstavnici pobjedničkih timova da za ovaj dio programa pripreme kratku izjavu u kojoj će reći koji je problem odabrao njihov tim, te koje rješenje problema zagovaraju.

Nakon smotre, ambasadorica će u pratnji učenika, predstavnika pobjedničkih timova ući u Veliku Salu Parlamenta i tada će početi ceremonija svečanog otvaranja programa.

Posebna napomena: Mole se svi učenici i nastavici da poštuju raspored sjedenja, te zauzmu mjesta u skladu sa uputama domaćina i prateći oznake na mjestima za sjedenje.

Poslije otvaranja planirana je prezentacija CIVITAS programa za školsku 2014./2015. godinu.

Prvi dio programa završava dodjelom specijalnih priznanja pojedincima koji su najzaslužniji za institucionalizaciju i održiv razvoj „Projekt građanin/Ja građanin“ programa i promociju univerzalnih vrijednosti mira, tolerancije, demokratije i aktivnog građanstva. Priznanja će uručiti Stefanie Altman Winans, šefica Ureda za odnose s javnošću Američke ambasade u Sarajevu.

U drugom dijelu programa nastupiti će Srednja muzička škola Sarajevo, koja će svojim nastupom najaviti prezentacije učenika. Za ovaj dio programa svaka škola treba odrediti kapitena: 

  • Kapiteni sjede u prvom redu Sale na mjestima koja nase oznaku „Kapiteni“.
  • Voditelj programa prozvat će sve kapitene osnovnih škola; Svi učenici će izaći i stati ispred panela (glavnog presjedavajućeg stola u Sali); Voditelj će prozivati škole.
  • Kada voditelj prozove vašu školu, kapiten će pristupiti govornici i predstaviti PG projekt
  • Nema potrebe da kapiten navodi iz koje škole dolazi pobjednički tim, jer će voditelj to već najaviti. Kapiten se može predstaviti sa „moje ime je …„ a zatim nastaviti „problem koji je istraživao naš razred …“
  • Za izlaganje kapiten ima vrijeme 1 minute = 60 sekundi i treba se fokusirati na to da predstavi: koji problem smo prepoznali, koje rješenje smo predložili i zašto mislimo da je važno da vlast usvoji naše rješenje/koje pozitivne promjene će to donijeti
  • Nakon što da izjavu, kapitan se vraća u vrstu ispred panela gdje će sačekati da kapiteni svih ekipa osnovnih škola završe prezentacije
  • Svi učenici će se, nakon posljednje prezentacije, vratiti na svoja mjesta.
  • Voditelj će zatim prozvati kapitene srednjih škola za koje vrijede iste instrukcije.

Poslije prezentacija kapitena svih škola, voditelj će dati instrukcije za javnu promociju.

JAVNA PROMOCIJA Projekt građanin portfolija biće organizirana u centru grada, na Trgu fra Grge Martića, ispred sarajevske Katedrale. U ovom djelu programa učenici će izložiti svoje portfolije i imaju priliku predstaviti ih građanima Sarajeva. Zabavni dio programa najaviti će Sarajevo Drum Orchestra, a potom će uslijediti nastupi učeničkih plesnih grupa.

20 godina
  

Prethodni sadržajObavještenje za učesnike Finalne smotre 2015.
Naredni sadržajFinalna smotra: plan prevoza

KOMENTARIŠITE

Upišite svoj komentar!
Upišite svoje ime ovdje