U susret godišnjoj konferenciji (Neum, 2013.)

177
0

Petnaesta godišnja konferencija Civitas programa građanskog obrazovanja u Bosni i Hercegovini biće organizirana u Neumu, hotel Zenit u periodu od 20.09.2013. do 22.09.2013. godine za 150 učesnika – nastavnika, odgajatelja, direktora škola, prosvjetno-pedagoških savjetnika, predstavnika ministarstva i odjela za obrazovanje, univerzitetskih profesora, stručnjaka i trenera.

U programu petnaeste godišnje konferencije govorimo o ciljevima i standardima građanskog obrazovanja, te osiguranju kvalitetne provedbe kurikuluma obrazovanja za demokratiju i ljudska prava i postizanja funkcionalne i sadržajne dimenzije građanske kompetencije.

Predstavit ćemo 15 godina građanskog obrazovanja u našoj zemlji, razjasniti ključna nerazumijevanja i pogrešna shvatanja u provedbi programa, identifikovati ključne uspjehe, predstaviti prozitivne primjere iz prakse, ali govoriti i o negativnim trendovima, problemima i odstupanjima od ranije pravno i stručno definiranih zajedničkih ciljeva na polju promocije, praćenja i unaprijeđenja programa građanskog obrazovanja na svim nivoima, od predškolskog do univerzitetskog.

Razgovaramo o ulozi škole i zajednice u odgoju i obrazovanju aktivnog građanstva, kompetencijama koje treba da ima nastavnika, programima stručnog usavršavanja za edukatore, njihovom usklađivanju, priznavanju i standardizaciji.

U kontekstu unaprijeđenja programa razgovaramo o harmonizaciji provedbe kurikuluma građanskog obrazovanja, izjednačavanju statusa takmičenja ”Projekt građanin/Ja građanin” sa takmičenjima drugih predmeta i umrežavanju nastavnika uz korištenje novih medija i savremenih tehnologija.

Kroz diskusiju o uspješnoj provedbi vrednovanja i samovrednovanja obrazovnih programa predstavit ćemo plan uspješnog praćenja i procjene efikasnosti programa građanskog obrazovanja za nastavnike, učenike i druge grupe korisnika.

Prethodni sadržajNeum, 2013: Standardi i smjernice za osiguranje kvaliteta u obrazovanju za demokratiju i ljudska prava
Naredni sadržajŠta treba zadovoljiti kurikulum građanskog obrazovanja

KOMENTARIŠITE

Upišite svoj komentar!
Upišite svoje ime ovdje