U susret Ljetnoj školi

194
0

Ljetna škola demokracije, koju naši učenici i nastavnicu nazivaju još i Brčko ljetni kamp i ove će se godine u organizaciji Obrazovnog centra za demokraciju i ljudska prava CIVITAS i Ureda za odnose s javnošću Američkog veleposlanstva u BIH održati u distriktu Brčko. Tradicionalno, organizaciju kampa ćemo realizirati u partnerstvu s Uredom gradonačelnika i Odjelom za obrazovanje Vlade Brčko Distrikta. Domaćini programa ove su godine Poljoprivredna i medicinska škola Brčko i Sedma osnovna škola Gornji Rahić. Program su podržali i tehnički pomogli Ekonomska i Druga osnovna škola.

            Kamp je osmišljen kao odgojno-obrazovni program, nagradno putovanje za pobjedničke timove „Projekt građanin/Ja građanin“ natjecanja iz praktičnog dijela nastave građanskog obrazovanja u osnovnim i srednjim školama. Ove će se godine održati u sklopu kampanje obilježavanja 20 godina mira pod motom „Zajedno postižemo više“, a radionice za učenike i nastavnike odabrane su iz modularnih programa Javna politika, Javno zagovaranje i Aktivno i odgovorno građanstvo zbog čega je tema kampa „Mladi i odgovorno građanstvo“. 

            Kako stabilnost i kvaliteta demokracije ovise isključivo o političkoj kulturi njenih građana, odnosno o osposobljenosti građana da kritički promišljaju javne događaje, pitanja i probleme, te se aktivno uključe u procese donošenja odluka i izvan izbornog procesa i pukog biranja predstavnika u tijelima zakonodavne vlasti naše programe građanskog odgoja i obrazovanja fokusirali smo na poučavanje mladih ljudi kako da, koristeći se demokratskim procedurama, zagovaraju promjene koje će doprinijeti demokratizaciji društva, te političkom, društvenom i ekonomskom prosperitetu njihovih zajednica. Da bi mladi mogli izboriti poštivanje njihovih osnovnih ljudskih i građanskih prava potrebno je da rade na izgradnji partnerstva „mladi – vlast“ počevši od razine lokalne zajednice gdje mogu ostvariti neposredni kontakt s izabranim predstavnicima vlasti. Upravo je to uloga za koju učenike trebamo pripremati kroz redovnu nastavu i vannastavne aktivnosti podučavajući ih osnovnim konceptima demokracije i ljudskih prava i razvijajući kod njih kognitivne i participativne građanske vještine, građanske posvećenosti i predispozicije. Ovaj koncept formalnog građanskog obrazovanja pratili smo i u pripremi programa Ljetne škole, Brčko ljetnog kampa. Kroz pet dana rada učenici i nastavnici  izučavati će teorijske koncepte aktivnog i odgovornog građanstva i paralelno s tim planirati konkretne projektne platforme koje polaze od problema koje su radeći na svom Projekt građanin portfoliju prepoznali do konkretnih rješenja i realizacije predloženih mjera javne politike. Konkretno, učenici će imati radionice koje će proširiti njihovo znanje o sudjelovanju građana u procesima donošenja odluka o bitnim pitanjima i problemima, a potom će mapirati stanje u svojim zajednicama i kreirati prijedloge gdje i kako – u kojoj mjeri i na koji način se mladi i općenito građani u njihovoj zajednici mogu uključiti u procese odlučivanja. Dodatno će program kampa biti obogaćen sportsko-zabavnim i kulturnim programom koji uključuje sportske turnire u odbojci na pijesku, igre bez granica, izbor NajTalenta kampa a u nedjelju ćemo se u Domu kulture Brčko distrikta oprostiti od ovog grada i kampa uz nastup plesne skupine Yellow Bird (Žuta ptica) iz Sjedinjenih Američkih Država.

            Ljetnom školom želimo podržati naše učenike i nastavnike u realizaciji njihovih projektnih aktivnosti, a umrežavajući ih u CIVITAS Alumni mreže učenika i nastavnika dati im jedinstevnu platformu za razmjenu ideja i suradnju koja će multiplicirati pozitivne prakse i tamo gdje je potrebno pomoći u prevazilaženju prepreka u jačanju demokratskih odnosa unutar zajednica.

            Svim učenicima i nastavnicima želimo sretan završetak školske godine i ugodno putovanje svim putevima koji će jedanaestog lipnja/juna voditi prema distriktu Brčko.

Program Ljetne škole možete preuzeti ovdje: Ljetna skola 2015_Program

 

 

Ivana Kešić, CIVITAS 

Prethodni sadržajUčesnici Ljetne škole demokratije 2015
Naredni sadržajBen Witorsch, vicekonzul Sjedinjenih Američkih Država u BIH otvara Ljetnu školu

KOMENTARIŠITE

Upišite svoj komentar!
Upišite svoje ime ovdje