U susret prvoj Noći u muzeju sa improviziranim spavaonicama

214
0

Piše: Ivana Kešić, CIVITAS program manager

 

Obrazovni centar za demokratiju i ljudska prava CIVITAS i ove će godine u saradnji sa Ambasadom Sjedinjenih Američkih Država u BIH i Zemaljskim muzejom u Sarajevu organizirati program „Noć u Muzeju“. Kao što je ranije najavljeno program traje tri dana gdje je program prvog dana, odnosno prve noći namijenjen učenicima srednjih, a druge noći učenicima osnovnih škola. Svoje učešće do sada je prijavilo 213 učenika i 52 nastavnika iz 51 osnovne i srednje škole u Bosni i Hercegovini.

Zadovoljstvo nam je najaviti da će u četvrtak, 23.03.2017. u 18:00 sati ovaj program muzejske pedagogije otvoriti njena ekselencija Marueen Cormack, ambasadorica SAD u našoj zemlji. Ambasadorica Cormack obratiti će se učenicima srednjih škola i nakon otvaranja razgovarati s njima i u prvoj istraživačkoj laboratoriji na Odjeljenju za arheologiju.

Program započinje plesnom izvedbom mladih plesača Dance Development plesnog studija u koreografiji Aide Slak. Nakon otvaranja pozdravit ćemo učenike srednjih škola koji će se podijeliti u četiri grupe, četiri istraživačke laboratorije. Svi učenici će imati priliku provesti po 45 minuta u svakoj od laboratorija zbog čega su planirane tri rotacije sa pauzom za večeru. Program čine laboratije arheologije, etnologije, ornitologije i morskog svijeta, a istraživačke aktivnosti završavamo u 23 sata i 15 minuta. Improvizirane spavaonice će biti organizirane u Zgradi prirodnih nauka, gdje učenici zadužuju strunjače, a sami donose vreće za spavanje ili deke i jastuke.

Narednog dana, u petak 24.03.2017. srednjoškolci će raditi mural mira i od njih se opraštamo u 11:30 sati. Istoga dana, sa početkom u 17:00 sati vrata Zemaljskog muzeja ćemo otvoriti za učenike osnovnih škola. Prema istom konceptu i učenici osnovnih škola rade u četiri radionice, a drugoga dana njihov program završava trkom za mlade.

Molimo sve nastavnike, učenike i njihove roditelje da preuzmu program rada i da u pripremama za Noć(i) u Muzeju prate slijedeće upute:

Kada i kako dolazite u Muzej

 Učesnici iz Sarajeva dolaze u pratnji nastavnika i ispred Zemaljskog muzeja trebaju biti:

  • srednjoškolci u četvrtak, 23.03.2017. do 17:00 sati
  • osnovci u petak, 24.03.2017. do 16:00 sati

Učenici i nastavnici koji nisu iz Sarajeva imaju organiziran prevoz. Na adresu škole nastavnicima će biti dostavljeni podaci o prevozniku, stanici na kojoj ih čeka autobus, a potrudit ćemo se da to bude ispred škole ili u neposrednoj blizini škole, ruti putovanja i brojem kontakt telefona prevoznika i odgovornog vozača. Isti podaci će biti dostavljeni nastavnicima u formi SMS poruke na brojeve telefona koje ste dostavili u prijavama.

Kako nas mogu pratiti roditelji

Sve informacije o pripremama noći u Muzeju dobili su nastavnici i škole uz molbu da iste podijele s roditeljima/starateljima djece. Iste informacije objavljene su na našoj web stranici. Roditelji program u Muzeju mogu pratiti i preko CIVITAS Facebook stranice (naziv: Civitas Bosne i Hercegovine) preko koje će se u toku noći javljati live fotografijama i video zapisima.

Roditeljima, a osobito nastavnicima – voditeljima ekipa i učenicima na raspolaganju je naš tim i pozivom na dežurni telefon 063 250 456.

Improvizirane spavaonice

U Zgradi prirodnih nauka Zemljskog muzeja u Sarajevu će biti organizirano mjesto za spavanje. Učenici će po završetku programa biti upućeni na pranja zuba i preuzmanje dodatnih paketa sa vodom i grickalicama kako bi ih imali u slučaju ranijeg buđenje ili imaju naviku kasne večere. Nakon pranja zuba odlazimo na prvi sprat – u odjele za ptice i insekte gdje svi učenici i nastavnici zadužuju strunjače na koje postavljaju svoje vreće za spavanje. Ako učenici nemaju vreću za spavanje dovoljno je da ponesu čistu prostirku, jastuk i deku.

CIVITAS se posebno zahvaljuje Judo savezu Bosne i Hercegovine na donaciji i ustupanju na korištenje strunjača koje posjeduje savez.

Drugi dan programa

Drugoga dana programa učenici srednjih škola rade mural za koji će organizatori osigurati sav potreban materijal, a učenici osnovnih škola imaju štafetnu trku na 400m (4 učenika x 100 metara) pa ih molimo da ponesu sportsku opremu – nužno je da sa sobom imaju sportsku obuću.

Radne knjižice i završetak programa

Svi mladi istraživači po dolasku u Muzej zadužuju radne knjižice koje sadrže informacije o programu, upute za radionice i radne zadatke. Radne knjižice će biti pregledane i uspješno završeni zadaci nagrađeni certifikatima.

Učenicima srednjih škola dodjeljuje se certifikat #MlađiIstraživač, a učenicima osnovnih škola certifikat #KustosJunior.

Programe za osnovnu i srednju školu možete preuzeti ovdje:

NuM2017_Program Srednja skola

NuM2017_Program Osnovna skola

 

 

 

 

Prethodni sadržajAmbasadorica Cormack otvara program “Noć u Muzeju”
Naredni sadržajNoć u Muzeju: Najava generalne probe

KOMENTARIŠITE

Upišite svoj komentar!
Upišite svoje ime ovdje