U utorak će biti objavljena imena polaznika Instituta certifikacije nastavnika

154
0

Institut Certifikacije u školskoj će 2013./2014. i 2014./2015. godini realizirati dva programa stručnog studija za nastavni kadar koji predaje predmet građanskog obrazovanja; jedan za program u osnovnim školama, a drugi za program u srednjim školama. Uz dvije bazične programske grupe učesnika postoje dva kriterija selekcije kandidata za ove studijske programe. Prvi se odnosi na nominacije obrazovnih vlasti – resornih ministarstava obrazovanja i pedagoških institucija/zavoda, a drugi na kandidate koji će biti odabrani po osnovu javnog natječaja.

 

Kako je ranije najavljeno u ponedjeljak, 04.08.2014. će se u Sarajevu sastati tročlana komisija u sastavu: Zdravko Šunkić, koordinator programa i savjetnik za kvalitet; Alija Lapo, predsjednik Skupštine i Ivana Kešić, program manager. Komisija će pregledati prijave, utvrditi da li prijavljeni kandidati odgovaraju ranije definiranom profilu polaznika programa, odnosno da li su dostavili potpunu dokumentaciju koja svjedoči o tome da zadovoljavaju u javnom natječaju definirane uvjete. U utorak, 05.08.2014. Komisija će objaviti konačnu listu nastavnika koji će dobiti status kandidata Instituta certifikacije. Liste će se utvrditi na sljedeći način:

 

Lista nastavnog kadra koji predaje predmete građanskog obrazovanja

  • Nominacije za ovu listu iznosi pedagoški zavod, odnosno resorno ministarstvo obrazovanja (ovisno o internoj organizaciji zavoda i ministarstva)
  • U nominacijama resorna pedagoška institucija potvrđuje da kandidat odgovara profilu nastavnika građanskog obrazovanja, da ima status uposlenika u nekoj od javnih škola, te da predaje ili ga pedagoška institucija ima namjeru rasporediti da predaje nastavni predmet građanskog obrazovanja.
  • Komisija će zaključiti ko su kandidati koje nominuju pedagoške institucije uz pravo prigovora na one kandidate koji ne zadovoljavaju dogovorene uvjete. Notirane nedostatke na listama Komisija će dostaviti pedagoškoj instituciji na dalju reviziju i konačnu odluku.

 

Lista polaznika bez radnog iskustva ili sa radnim iskustvom do dvije godine

  • Kandidati se prijavljuju na javni natječaj prema kojem trebaju dostaviti popratno pismo i dokumentaciju koja svjedoči o tome da zadovoljavaju sljedeće uvjete:

       da su državljani BIH

       da imaju završen dodiplomski studij društveno-humanističkog usmjerenja

       da imaju položenu pedagošku grupu predmeta

       da imaju do dvije godine radnog iskustva ili su bez radnog iskustva

  • Na obje liste objavljuju se imena kandidata podijeljena u dvije linije:

a) program za osnovne škole

b) program za srednje škole

 

U slučaju da je broj prijavljenih koji zadovoljavaju uvjete veći od maksimalnog broja polaznika koji se mogu uključiti u program po ovom osnovu prednost će imati kandidati koji su prošli programe neformalnog obrazovanja u ovoj naučno-stručnoj disciplini, a sve u skladu sa posebnim uvjetima navedenim u javnom natječaju.

 

Podaci o kandidatima koji se se prijavili na natječaj, ispunjavaju uvjete i odgovaraju profilu nastavnika, ali su uposlenici javnih ustanova i/ili imaju više od dvije godine radnog iskustva dostavljaju se resornoj pedagoškoj instituciji koja treba odobriti njihovo uključivanje u program.

 

Za svako odbijanje prijave, Komisija će dati obrazloženje navodeći koji od elementarnih uvjeta kandidat nije zadovoljio pa ne može pristupiti programu. Od dana objave rezultata kandidati imaju sedam (7) dana za iznošenje prigovora, a uputu o načinu iznošenja prigovora kao i traženja dodatnog objašnjenja Komisija će objaviti zajedno sa rezultatima, odnosno objavljenom listom polaznika oba programa.

 

Prethodni sadržajJavni poziv: Ceritfikacija nastavnika koji predaju građansko obrazovanje
Naredni sadržajTročlana Komisija odabrala kandidate za programe certifikacije

KOMENTARIŠITE

Upišite svoj komentar!
Upišite svoje ime ovdje