Učenici osnovnih škola u Sarajevu obilježili Svjetski dan Roma

165
0

U petak, 08.04.2011.godine gđa Moon, supruga američkog ambasadora u BIH i gđa Miller, direktorica Ureda za odnose s javnošću Američke ambasade posjetile su osnovnu školu Čengić Vila I u Sarajevu. Povod posjete bilo je obilježavanje Svjetskog dana Roma. Iako ovu školu pohađa tek dvanaestero romske djece, škola je organizovala čas romskog jezika, vodila dramsku i druge sekcije za promociju romske kulture.

Direktorica škole, gđe Zineta Bogunić naglasila je da svaki ucenik ove skole uživa svoja prava bez obzira da li je pripadnik većinske ili manjinske nacionalne grupe. Pored romske u školi se njeguju kultura i običaji svih nacionalnih i vjerskih zajednica naše države.

U sklopu programa učenici, pripadnici romske zajednice predstavili su svoju književnost, folklor, kulinarske specijalitete, a sa kolegama pripadnicima drugih nacionalnih zajednica predstavili su uspjehe koje su ostvarili na različitim poljima rada i obrazovanja.

Programu je prisustvovala i gđa Dina Borovina, direktorica Pedagoškog Zavoda Kantona Sarajeva koja je naglasila opredjeljenost obrazovnih vlasti ovog kantona za unaprijeđenje demokratičnosti škola. Gđa Moon je istakla da su učenici i nastavnici O.Š- Čengić Vila I primjer svojim vršanjcima i kolegama iz cijele BIH kada je u pitanju poštivanje ljudskih prava, življenje istinske inkluzije i prihvatanje drugog i drugačije.

Svjetski dan Roma obilježava se 08. aprila na dan kada je 1971. godine održan prvi Svjetski kongres Roma u Londonu. U Evropi danas živi oko 10 miliona pripadnika romske zajednice što je 5% ukupnog evropskog stanovništva.

Svjetski dan Roma obilježava se širom svijeta kako bi se skrenula pažnja javnosti na težak položaj ovog naroda i naglasio značaj uključivanja romske djece u obrazovni sistem i općenito uključivanje Roma u društveni, politički i privredni život zajednice.

Prethodni sadržajInterkulturalne razmjene OŠ “Mak Dizdar” – Zenica i Druga osnovna škola – Brčko
Naredni sadržajFinalna smotra Projekta Građanin

KOMENTARIŠITE

Upišite svoj komentar!
Upišite svoje ime ovdje