Univerzitetski program: Promišljanje političkih ideja

169
0

Nakon Tuzle, studentska tribina održana je i u Sarajevu. U organizaciji Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu i Obrazovnog centra CIVITAS studentima je predstavljen interdisciplinarni pristup temi „Demokratija i građani – građani u demokratiji“.

Moderator tribine bio je prof.dr. Emir Vajzović koji je u uvodnom dijelu istakao značaj obrazovanja za odgovornu ulogu nositelja suvereniteta koja je povjerena svakome od nas. Profesorica Nermina Mujagić, redovni profesor Odsjeka za Politologiju FPN UNSA govorila je o razvoju građanske svijesti u Bosni i Hercegovini kao i potrebi osnaživanja mladih za kritičko promišljanje javne politike i aktivno djelovanje za opće, javno dobro. O tome zašto nam je potrebna informacijska pismenost da bismo razumjeli i aktivno i odgovorno sudjelovali u izbornom procesu govorio je profesor Mario Hibert, docent Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu. O medijskoj pismenosti, ulozi medija u jačanju građanske svijesti i praćenju izbornog procesa govorila je profesorica Lejla Turčilo, stručnjakinja za pitanje medija, korelaciju medija i političke moći, online novinarstvo, medijsku pismenost i redovna profesorica Odsjeka za komunikologiju Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu.

O školskim programima građanskog obrazovanja, građanskim kompetencijama studenata i rezultatima empirijskih istraživanja koji se dovode u vezu sa pitanjem povjerenja građana u institucije vlasti i njihove spremnosti da aktivno sudjeluju u procesima javnog odlučivanja govorila je naša program manager Ivana Kešić.

Od 2008. godine CIVITAS Mreža univerzitetskih stručnjaka radi na daljem razvoju, istraživanju učeničkih postignuća i unaprjeđenju školskih programa građanskog obrazovanja koji su od 1996. godine dio redovnih nastavnih planova i programa za sve obrazovne nivoe u Bosni i Hercegovini. Sadržaji građanskog obrazovanja integrirani su i u studijske programe prava, politologije, filozofije i nastavničke studije svih osam javnih univerziteta u Bosni i Hercegovini. Organizacija studentskih tribina i javnih diskusija o aktivnom i odgovornom građanstvu, suverenitetu i izbornom procesu demonstracija je uspješne, partnerske saradnje CIVITAS-a i univerziteta, a ima za cilj potaći studente na promišljanje političkih ideja, aktivno i odgovorno društveno djelovanje.

 

Prethodni sadržajKešić za BHRT: Kako školski programi građanskog obrazovanja pripremaju mlade ljude za izborni proces
Naredni sadržajJubilarna Godišnja konferencija: novi koncept, stručnjaci iz cijele BIH i jedinstven susret predstavnika obrazovnih vlasti u našoj zemlji

KOMENTARIŠITE

Upišite svoj komentar!
Upišite svoje ime ovdje