Upoznajte Istraživačke laboratorije specijalnog programa Noć u Muzeju

186
0

 

Pripremila: Ivana Kešić

 

Nagin Cox, voditeljica „Curiosity Rover“ ekspedicije i članica Znanstvene laboratorije NASA Agencije za planet Mars ove će godine posjetiti našu zemlju i sudjelovati u organizaciji specijalnog programa za učenike osnovnih i srednjih škola pod nazivom „Noć u Muzeju – Noć znanosti i aktivizma“. Cox će se učenicima predstaviti plenarnom prezentacijom „Usudite se činiti moćne stvari: Putovanje na Mars“ nakon čega će uslijediti istraživačke laboratorije u organizaciji kustosa muzeja domaćina.

Muzejske izložbe pričaju priče kao i knjiga ili film, no za razliku od njih, priče su u muzeju ispričane pomoću realnih predmeta koji svojom autentičnošću daju veću vjerodostojnost. Učenici će kroz istraživačke laboratorije programa Noć u muzeju taktilno spoznati sadržaj muzejskih eksponata i njihovih maketa te tako potvrditi znanje stečeno u školi i ojačati opredjeljenost za očuvanje kulturne baštine i prirodnih resursa.

Program u kojem sudjeluje 150 učenika podjeljen je u dvije cjeline: Škola prirodnih i Škola društvenih znanosti. Laboratorije Etnologije i Arheologije čine Školu društvenih znanosti gdje će učenici raditi maketu kuće sojenice – prvog stambenog objekta uz rijeku Savu, iskopavati makete predmeta iz prapovijesti, učiti tkanje na tkalačkom stanu i zabaviti se uz drevne i danas očuvane dječije igre poput mice. Škola prirodnih znanosti će ugostiti laboratorije Ornitologije, Geografije, Biologije i Seizmologije. Učenici će sudjelovati u noćnom promatranju i dozivanju ptica, ispitivati meteore koji su pogdili Zemlju, ispitivati izvore seizmološke energije s naglaskom na vulkane, te mapirati rude i minerale u svojoj bližoj okolini. Laboratorije završavaju potjerama za blagom što će uključiti posjete izložbama Odjeljenja za Arheologiju, Morski svijet, Šume i Beskičmenjake.

Noć u muzeju redovni je program mnogih svjetski poznatih muzeja i reflektira osnovne principe Muzejske pedagogije. Pod sloganima „Kultura za sve“ i „Od muzejskog hrama do mjesta učenja“ od 70 godina prošlog stoljeća zagovara se polivalentna funkcija muzeja koja podrazumijeva da muzeji, uz to što su izložbeni prostori, mogu funkcionirati i kao mjesta za učenje, igru, istraživanje i ispitivanje. Vođeni upravo ovim načelima kreirali smo program koji uvažava različitosti; Program koji će učenicima ponuditi informacije ali neće u potpunosti usmjeravati dinamiku i način njihovog usvajanja. Kroz potpuno slobodan pristup i angažiranje svih osjetila i sposobnosti, učenici će razvijati svoje socijalne vještine.

Svoj rad u laboratorijama učenici dokumentuju u Istraživačku bilježnicu na osnovu koje će im po završetku programa biti izdati certifikati Istraživača juniora – za učenike osnovnih škola i Istraživača seniora – za učenike srednjih škola – sudionike specijalnog programa Noć u Muzeju.

 

Za više informacija, preuzime agendu: Program

Prethodni sadržajNoć u muzeju: Noć nauke i aktivizma
Naredni sadržajNoć u Muzeju: Rekordan broj prijava #228 učenika iz #43 škole

KOMENTARIŠITE

Upišite svoj komentar!
Upišite svoje ime ovdje