Upute za učenike: Šta sve trebate za Noć u muzeju?

258
0

Dragi učenici,

Raduje nas da ste i ove godine pokazali veliko interesovanje za NuM program muzejske pedagogije koji organizuje Obrazovni centar za demokratiju i ljudska prava CIVITAS u saradnji sa Uredom za odnose s javnošću Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH.

Naši domaćini ove godine tri su muzeja:

  • Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine, Sarajevo
  • Muzej Franjevačkog samostana Duha Svetoga, Fojnica
  • Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske, Banja Luka

Program traje ukupno 17 dana, no vi se odlučujete na učešće u jednom od radioničkih progama, a to podrazumijeva:

  1. Polazak ispred škole ili na centralnoj gradskoj stanici na dan održavanja radionica. Tačno vrijeme i mjesto polaska dogovorit ćemo s vašim školama i nastavnicima koji će vas o tome obavijestiti.
  2. Po dolasku u Muzej (planirano oko 18:00 sati) dobit ćete užinu i imati vrijeme za obilazak muzeja uz stručno vođenje i odmor.
  3. U svim muzejima, svečano otvaranje programa je u 19:00 sati. Nakon toga slijede radionice i vaš rad u različitim istraživačkim laboratorijama.
  4. U toku noći napravit ćemo više rotacija kako biste se okušali u radu u različitim laboratorijama i vježbama, a predviđena je i pauza za kasnu večeru (oko 21:00)
  5. Program završava zabavnim i muzičkim aktivnostima, nakon čega postavljamo improvizirane spavaonice.

Prespavati u Muzeju jedna je od aktivnosti s kojima su prvi započeli muzeji u SAD-u. Njihova je praksa da posjetitelji, a najčešće su to djeca i mladi, u noćni posjet muzeju dolaze sa vrećama za spavanje koje postavljaju u nekom od izložbenih prostora muzeja.

Za potrebe našeg NuM programa pozivamo vas da ponesete vreću za spavanje, jastuk, četkicu za zube, rezervnu i udobnu odjeću (trenerka, pidžama, džemper) te druge lične stvari za higijenu. Ukoliko nemate vreću za spavanje, moći ćete u muzeju zadužiti stručnjače koje je osigurao Judo savez Bosne i Hercegovine i na koje ćete postaviti prostirke, jastuke i prekrivače koje ste ponijeli.

Buđenje je narednog dana u 08:00 sati, nakon čega slijedi doručak i sportsko-zabavna zajednička aktivnost. Program završava u 11:00 sati, kada se organiziranim prevozom vraćate u svoje škole i zajednice.

Za sve dodatne informacije možete nam se javiti mailom na adresu info@civitas.ba ili na brojeve telefona 033 261 415/416.

Prethodni sadržajKešić: NuM2018 ove nas godine vodi u tri muzeja i preko 30 istraživačkih laboratorija
Naredni sadržajNuM2018 Sarajevo: Pisma učesnicima

KOMENTARIŠITE

Upišite svoj komentar!
Upišite svoje ime ovdje