Volonterski rad mladih zapadnog Balkana kao priprema za odgovorno građanstvo u demokratskom društvu

160
0

Volonterski rad mladih zapadnog Balkana kao priprema za odgovorno građanstvo u demokratskom društvu je projekat koji uključuje oko 200 učesnika-volontera iz svake od zemalja učesnica u projektu – Albanije, Makedonije, Kosova, Srbije, Slovenije, Crne Gore, Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

U našoj zemlji u projekat su uključeni mladi ljudi iz nekoliko gradova Bosne i Hercegovine, tačnije Sarajeva, Istočnog Sarajeva, Mostara i Tomislavgrada. Ovaj projekat bazira se na dobrovoljnom radu prijavljenih učenika koji jednom sedmično realiziraju volonterske aktivnosti po sopstvenom izboru – pomoć starijim ljudima, ljudima sa posebnim potrebama, komšijama kojima je pomoć potrebna, organizacija ekoloških ili drugih akcija koje podstiču podizanje svijesti o važnosti problema lokalne zajednice.

Volonteri svoje vrijeme daruju onima kojima je pomoć najviše potrebna, te na taj način imaju priliku upoznati nove ljude, proširiti vidike, steći nova znanja, vještine i iskustva koja će im pomoći da postanu odgovorniji građani demokratskog društva. Rad volontera odvija se pod supervizijom edukovanih, stručnih mentora koji su i profesionalno uključeni u realizaciju vaspitnih i obrazovnih zadataka u školi.

Volonteri su sa aktivnostima počeli početkom januara, a svoj sedmični volonterski angažman crtežima, slikama i riječima upisuju u svoju volontersku bilježnicu opisujući šta su naučili, te na koji način je pomaganje drugima pomoglo i njima samima.

Prethodni sadržajOdržana konferencija „Demokratsko učešće mladih u zajednici“
Naredni sadržajPraznici sa Civitasom

KOMENTARIŠITE

Upišite svoj komentar!
Upišite svoje ime ovdje