Zatvaranje jubilarnog dvadesetog Brčko ljetnog kampa

112
0
Svečano i veselo, u dvorištu Gimnazije Vaso Pelagić u Brčkom zatvoren je jubilarni, dvadeseti CIVITAS ljetni kamp – Ljetna škola demokratije/demokracije organizirana za 374 učenika, nastavnika, mladih umjetnika, skauta i volontera iz cijele zemlje.
Jedna od njih bila je i profesorica Jovana Petković – Aćimović iz Gacka, čiji smo rođendan proslavili na zatvaranju kampa.
hhhhhhhhhhh
hhhhhhhhhhhhh
Profesorica Mara Matkić, predstojnica Pododjela za predškolsko i osnovno obrazovanje Vlada Brčko distrikta BiH otkrila je instalaciju “Dijete mira” koju su izradili učenici, pod mentorstvom profesora Sabahudina Travnjaka iz Busovače. Profesorica Matkić, koja je kamp i zvanično proglasila zatvorenim nakon što se, u ime Odjela za obrazovanje Vlade Brčko Distrika, obratila učenicima, bila je i jedna od trenera prvog CIVITAS ljetnog kampa, kao i profesori Marina Mahilj (Mostar), Mensur Milak (Zenica) i Drago Zovko (Široki Brijeg) koji su joj se pridružili i ovoga puta, kao treneri kampa i za zajedničko fotografiranje.
hhhhhhhhhhhhh

hhhhhhhhhhhhhh
U petodnevnom edukativnom programu Ljetne škole učenici su istraživali povezanost školskih programa građanskog obrazovanja s globalnim ciljevima obrazovanja za mir i održiv razvoj. Svoje ideje i viziju o tome kako škole mogu dati doprinos ostvarivanju ciljeva održivog razvoja i jačanju demokratičnosti i participativne, demokratske, političke kulture lokalnih zajednica predstavili su u MANIFESTU ODRŽIVOG RAZVOJA ZA ŠKOLE. Manifest je predstavljen i građankama i građanima Brčko distrikta BiH na javnom defileu gradom, kojeg je pratila i osiguravala Policija Brčko Distrikta.
hhhhhhhhhhhh
hhhhhhhhhhhhh
Ovaj dokument prati i Manifesto plesna koreografija, koju je osmislila i s učenicima izvela profesorica matematike iz Brčkog, Alma Fazlović.
hhhhhhhhhhhh
Naša program menadžerica Ivana Kešić, autorica programa Ljetne škole i urednica njegove edukativne publikcije, obznanila je javnosti i u medijskoj izjavi navela kako će CIVITAS početkom nove školske godine objaviti Priručnik za razvoj Manifesta održivog razvoja škola i pozvati sve školske zajednice da prateći isti ponude svoja rješenja o tome kako i koliko mogu doprinijeti ostvarivanju globalnih ciljeva održivog razvoja, racionalnom korištenju resursa, spriječavanju i ublažavanju štetnih posljedica klimatskih promjena, elementarnih nepogoda, spriječavanju i ublažavanju negativnog djelovanja čovjeka i industrije na okolinu, te kako planiraju brinuti za zajedničko dobro lokalne zajednice i očuvati prosperitetnu budućnosti za buduće generacije.
hhhhhhhhhhhhhh
U pripremi kampa i za dnevne obavijesti učenici su se koristili novim tehnologijama, mobilnim aplikacijama, a u radionicama s trenerima istraživali su sve mogućnosti povezivanja učenja za aktivno i odgovorno demokratsko građanstvo s učenjem za digitalne kompetencije, medijsku i informacijsku pismenost, poduzetništvo i STEM. Partner programa bili su Izviđači Brčko distrikta.
hhhhhhhhhhhhhhh
Ljetna škola realizira se u suradnji s Ambasadom Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini (United States Embassy to Bosnia and Herzegovina) i program je finansiran grantom Ministarstva vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država (Department of State).
hhhhhhhh
“Mišljenja, nalazi i zaključci, koji su ovdje navedeni pripadaju autorima i ne odražavaju nužno mišljenja, nalaze i zaključke Ministarstva vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država.“
Prethodni sadržajBrčko ljetni kamp 2022. – drugi, treći i četvrti dan
Naredni sadržajObaviještenje o drugom redovnom ispitnom roku za polaganje teorijsko-metodičkog testa modularnog programa za nastavnike predmetne nastave građanskog obrazovanja

KOMENTARIŠITE

Upišite svoj komentar!
Upišite svoje ime ovdje