Zemaljski muzej BiH, partner NuM projekta

307
0

Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine u Sarajevu najstarija je muzejska institucija u Bosni i Hercegovini, osnovana 1. februara 1888. godine, za vrijeme Austro-Ugarske vladavine. Arhitekta Karlo Paržik je uradio projekt za zgradu muzeja, koja se sastoji od četiri zasebna paviljona, međusobno povezana terasama, sa unutrašnjim atrijem gdje je smještena botanička bašta. Zgrada je rađena u neorenesansnom stilu. Interesantno je da je to prva namjenski građena zgrada za potrebe muzejske ustanove u jugoistočnoj Europi.

Muzej se godine 2016. prvi uključio u realizaciju CIVITAS programa „Noć u Muzeju“ (NuM) kako bi se za učenike osnovnih i srednjih škola organizirale istraživačke laboratorije i  radionice koje prate eksponate muzeja razvrstane po odjeljenjima za arhologiju, etnologiju, prirodne nauke i različitim izložbama i zbirkama (folklorna, numizmatička, prirodoslovna, prahistorijska, antička i druge). Godinu dana kasnije, u Zemaljskom muzeju BiH postavljene su prve improvizirane muzejske spavaonice što nikada ranije nismo imali priliku vidjeti u muzejskim ustanovama naše države. Nakon dvije godine, zajedno sa Zemaljskim muzejom BiH ovu smo uspješnu praksu promocije drugačijeg, iskustvenog učenja i istraživanja odlučili predstaviti i drugim muzejima, partnerima programa. NuM će tako u mjesecu aprilu/travnju trajati 17 dana i  biti organiziran u tri muzejske ustanove za 550 učenika i nastavnika iz više od 100 škola, općina i gradova u BiH. Program ćemo otvoriti na Odjeljenju za arheologiju Zemljskog muzeja BiH gdje je nastala i razvijala se ideja o organizaciji jednog ovakvog projekta.

Ovaj muzej, s pravom naglašavaju u upravi, nije sarajevski već bosanskohercegovački. Prostor ispred ulaza krase bosanski stećci, a bogata građa Muzeja baštini i predmete s dvora kraljevske dinastije Kotromanić, antičke spomenike i mozaike s područja Istočne Hercegovine i Središnje Bosne, čuvenu Sarajevsku hagadu, koju su Sefardi donijeli u Sarajevo po svome izgonu iz Španije, te oko 3 miliona drugih eksponata, koji svjedoče o bogatom kulturnom i prirodnom nasljeđu svih bosanskohercegovačkih naroda.

NuM u Zemaljskom muzeju organiziramo 12. i 13. aprila 2018. godine.

Prethodni sadržajNuM2018: Franjevački samostan otvara vrata svog Muzeja za učenike iz cijele BiH
Naredni sadržajKešić: NuM2018 ove nas godine vodi u tri muzeja i preko 30 istraživačkih laboratorija

KOMENTARIŠITE

Upišite svoj komentar!
Upišite svoje ime ovdje